Adaptogeenit

Ayurveda, kiinalainen lääketiede, moderni kasvilääkintä, ravitsemus, meditaatio, jooga, henkisyys, buddhalaisuus, luonto, onnellisuus, hyvinvointi, elämäntaito.

Kapha- Prakritin elämäntaito-ohjeet

Tyypillisiä Kapha- vuodenaikoja ovat talvi ja kevät. Kapha koostuu vesi- ja maaelementeistä ja ja on luonteeltaan kylmä, kostea ja jähmeä.

Tyypillisiä Kapha- vuodenaikoja ovat talvi ja kevät. Kapha koostuu vesi- ja maaelementeistä ja ja on luonteeltaan kylmä, kostea ja jähmeä.

Kaphan piirteitä

Kapha sijaitsee ennenkaikkea mahalaukussa, jossa muodostuu limaa. Kaphan ominaisuudet ovat snigdha (öljymäinen), sita (viilentävä), guru (raskas), manda (hidasliikkeinen), slakshna (pehmeä), mrtsna (limainen) ja sthira (vakaa/staattinen). 

Kaphan tasapainoa häiritsevät mm. makea, suolainen ja hapan maku, ahneus ja omistushalu, talvi, kylmyys, kosteus, nukkuminen liian myöhään, liikkumattomuus ja fyysisen aktiviteetin vähyys, sekä laskuus.

Nämä elämäntapaohjeet vähentävät tyypillisiä Kapha- epätasapainotiloja, kuten nesteen kertymistä ja tukoksia sekä turvotuksia.

Tyypillisiä Kapha- oireita:
Tukkoisuus (mm. nenässä ja muissa onteloissa), kalpeus, kohonneet veren kolesterolitasot, väsymys, raskauden tunne, sekä laiskuus, ja nämä ohjeet sopivat hyvin ennenkaikkea talven ja kevään ajaksi.

Yleisohjeet

 • Syö vain kun olet nälkäinen ja vältä välipaloja
 • Suosi ruokia jotka ovat keveitä, kuivia ja/tai lämpimiä
 • Suosi mausteisia, kitkeriä/karvaita sekä supistavia makuja ja ruokia
 • Sisällytä inkivääriä päivittäiseen ruokavalioosi. Käyttää inkivääri/sitruunavettä ruokahalun herättäjänä ennen aterioita.
 • Vältä ruokia jotka ovat raskaita, öljyisiä ja kylmiä.
 • Vähennä ruokia ja makuja jotka ovat makeita, suolaisia tai happamia.
 • Vältä ylensyöntiä, erityisesti illalla.
 • Elä käytä raakaruokia tai jäisiä ruokia.
 • Vältä hiivaa, suolaa, juustoa, jugurttia, suklaata, puhdistettuja ja keinotekoisia makeutusaineita ja sokeria, jauhoja, heikkolaatuisia rasvoja sekä lihaa.
 • Harrasta liikuntaa, joogaa, dynaamisuutta, antamista, jakamista, irtipäästämistä, suosi kuumaa, kuten saunomista, hierontaa, sinapinsiemenöljyä ja mausteisia rohdosjuomia.
 • Kaphaa kannattaa hoitaa poistamalla limaa mahasta ja keuhkoista. Limaa irroittavia aineita ovat mm. inkivääri, mustapippuri, oreganoöljy ja l-kysteiini-, sekä NAC- aminohappo.

Ayurvedisissa ruokavalio-ohjeissa on joskus poikkeuksia. Ayurveda ei perustu ehdottomiin kieltoihin ja erilaiset kokkaustavat voivat parantaa kehotyypille sopimattoman ruoka-aineen laatua paremmin sopivaksi. Ayurvedan ylöskirjaamisen aikaan tuhansia vuosia sitten Intiassa saattoivat tietyt ruoka-aineet poiketa merkittävästi niistä lajikkeista joita nykypäivänä Suomessa on saatavilla. Ruoka-ainesuositukset ovat siten suuntaa-antavat ja tärkeintä on löytää juuri itselle soveltuva ruokavalio. Ayurveda-konsultaatiossa saatuja yksilöllisiä Vikritin (sen hetkisen epätasapainotilan) mukaisia ohjeita tulee noudattaa hoito-ohjelman ajan.

Viljat

Suosi
Ohra, maissi, tattari, kvinoa, ruis, hirssi, jotka ovat hiukan kuivattavia ja/tai lämmittäviä.

Vältä
Vehnä ja kaura, koska ne lisäävät raskautta, turvotusta ja tukoksia. Riisin makea ominaisuus on Kaphaa lisäävä, mutta basmati ja villiriisi ovat kevyempi ja soveltuvat paremmin.

Pavut

Suosi
Kaikki pavut ovat hyviä. Poikkeuksena tofu, joka on hyvin kylmä ja vaikeasti sulatettava.

Vihannekset

Suosi
Munakoiso, punajuuri, parsakaali, kaali, lehtikaali, porkkana, kukkakaali, selleri, tummanvihreät lehtivihannekset, peruna, kurpitsa, sipulit, ruusukaali ja merilevät. 

Vältä
Avokado, okra, oliivit, tomaatit, kurkku, bataatti sekä kurpitsa, sillä ne ovat kosteuttavia.

Hedelmät

Suosi
Kevyet hedelmät, kuten omena ja päärynä soveltuvat parhaiten etenkin kypsennettyinä. Vähennä makeita, raskaita ja happamia hedelmiä kuten appelsiinia, banaania, ananasta, viikunaa, taateleita, kookosta ja melooneja, sillä ne lisäävät raskautta, turvotusta ja tukoksia.

Pähkinät ja siemenet

Vältä
Yleisesti ottaen pähkinät ja siemenet ovat öljyisiä, mutta kurpitsan ja auringonkukan siemenet soveltuvat kohtuullisissa määrin Kaphalle.

Liha ja kala

Valkoinen liha kuten kana ja kalkkuna, sekä meren elävät soveltuvat. Vältä tai vähennä punaista lihaa ja sikaa, koska ne lisäävät turvotusta ja tukoksia.

Maitotuotteet

Vältä
Vedellä laimennettu maito, sekä vuohenmaito soveltuvat parhaiten. Maito tulee keittää kardemumman ja/tai inkiväärin kera, jotta niiden limaa-aiheuttava ominaisuus vähenee. Maito tulee juoda lämpimänä. Maitoa ei tule juoda isomman aterian yhteydessä, eikä sekoittaa happaman tai suolaisen ruoan kanssa. Pieni määrä gheetä soveltuu. Vältä voita, kananmunia, juustoa ja jugurttia.

Öljyt

Vältä
Öljyjä tulee käyttää vain vähän. Neitsyt kookosöljy soveltuu paistamiseen. Käytä hampunsiemen-, pellavansiemen- ja auringonkukanöljyjä kylmäpuristettuina kaatamalla niitä kypsennetyn ruoan päälle. Elä käytä näitä öljyjä paistamiseen.

Rohdokset ja mausteet

Suosi
Rohdokset ja mausteet ovat pääasiassa hyviä. Etenkin inkivääri soveltuu Kaphalle.

Vältä
Suolaa, koska se lisää nesteen ja liman kertymistä. Poikkeuksellisesti kaliumkloridi- eli kaliumsuola voi auttaa nestetasapainon säätelyssä ja alentaa Kaphan tasoa.

Makeutusaineet

Vältä
Makeutusaineet lisäävät turvotusta. Hunajaa voi käyttää noin 2tl päivässä vähentämään turvotusta.

Superfoodit

Aloe vera, mantelit, parsa, parsakaalin idut ja klorella auttavat puhdistamaan kehoa.

Juomat

Kuumat ja lämpimät, mausteiset rohdosjuomat soveltuvat hyvin. Esimerkiksi inkivääri, kaneli ja fenkoli ovat hyviä.
 

Kaphan alidoshat

Kapha vastaa kehon ja mielen vakaudesta, sekä kehon ja mielen yhteydestä. Se vastaa kehon nesteistä (mm. veri, lihasneste, limaneritys)

Tarpaka kapha – pään nesteet, poskiontelot ja selkärangan nesteiden tasapaino. Häiriintyessä Tarpaka kapha aiheuttaa poskionteloiden ongelmia, päänsärkyjä ja heikentynyttä hajuaistia

Bodhaka kapha – makuaisti, ruuansulatus ja syljen erity Häiriintyessä Bodhaka kapha aiheuttaa ylensyöntiä, sekä tukkeutuneisuustta kurkussa ja suussa.

Avalambhaka kapha – sydämen, keuhkojen ja yläselän alueen voitelu ja nesteet. Häiriintyessä Avalambhaka Kapha aiheuttaa tukkoisuutta keuhkoissa tai sydämessä, selän jäykkyyttä, sekä väsymys.

Khledaka kapha – ruuansulatuksen voitelu sekä sappinesteiden tasapaino (pittan kanssa). Häiriintyessä Khledaka kapha aiheuttaa mahan turvotusta, hidastunutta ja tukkoiista ruuansulatusta, sekä liiallista limaisuutta.

Sleshaka kapha – nivelten voitelu kaikissa kehon liikkeissä. Häiriintyessä Slashaka kapha aiheuttaa nivelten velttoutta ja turvotusta, nivelten jäykkyyttä sekä nivelsärkyjä.

Kaphan mieli

Kaphan mieli on vakaa ja se kykenee keskittymään useisiin asioihin yhtäaikaa. Kaphalla on erittäin hyvä muisti, mutta toisaalta se on hidas oppimaan. Kapha muistaa parhaiten tunteet, tuoksut ja maut, ja Kapha ajattelee asioita tunteiden ja tuntemusten kautta. Kaphat ovat ystävinä lojaaleja. Tämän mieli-tyypin omaavat ihmiset ovat taipuvaisia ahneuteen sekä takertumiseen ja voivat kokea irtipäästämisen erittäin vaikeaksi.


Lähteet

 • Dr. Vasant Lad www.ayurveda.com Food Guidelines
 • Suomen Ayurveda- instituutin peruskurssin opintomateriaali
 • Pole, S. A Pukka Life - Finding your path to perfect health
 • Vasant, D, Lad. Textbook of Ayurveda - Fundamental Principles, Volume 1, The Ayurvedic Press, 2002, First Edition
 • Pole, S. Ayurvedic Medicine - The Principles of Traditional Practice, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2013

Linkkejä

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.