Adaptogeenit

Adaptogeeni = rohdos, joka edistää stressinsietokykyä

Adaptogeenit- blogissa käsitellään terveyttä ensisijaisesti Ayurvedan kautta.

Blogissa käsitellään jonkin verran myös Kiinalaista lääketiedettä, Funktionaalista lääketiedettä ja länsimaista funktionaalista ravintoterapiaa.

Blogin tavoitteena on lisätä Ayurvedan tunnettuutta Suomessa, ja auttaa näin ihmisiä voimaantumaan. Tieto on parasta lääkettä.

Lakritsinjuuri

Glycyrrhiza glabra L.

 

Lakritsinjuuri pähkinänkuoressa

 • Qin tonifioija (vahvistaa kineettistä energiaa)
 • Sattvinen
 • Harmonisoi rohdosten vaikutuksia

Ominaisuudet

k= kiinalaisessa lääketieteessä
a= ayurvedisessa lääketieteessä

Ayurvedinen kuvaus
PVK=, (K+ pitkään yhtäjaksoisesti käytettynä), sattvinen, tasapainoittaa mieltä ja rauhoittaa sielua (8) 

Energia
Neutraali/tasoittava (k), Viilentävä (a)

Maku
Makea (k), Makea ja Kitkerä (a)

Kanavat
Perna, Maha, Keuhkot

Ominaisuudet
Tärkein ominaisuus on neutraali ja tasoittava vaikutus. Lakritsinjuuri säätelee Mahan toimintaa, virkistää Pernaa, tonifioi Qi:tä, se on puhdistava, tulehduksia hillitsevä, harmonisoiva (1). Ravitsee kaikkia meridiaaneja ja harmonisoi niiden toimintaa. Poistaa kuivuutta. Ravitsee sekä Yiniä että Yangia. (3)

Muuta
Lakritsinjuuri on kaikkein käytetyin rohdos Kiinalaisen Lääketieteen rohdosyhdistelmissä, joissa sen funktio on usein toimia harmonisoijana. Sen nimi onkin "The Great Harmonizer" (1) ja sitä käytetään yli 90% kiinalaisen lääketieteen rohdosyhdistelmistä. Lisäksi se on hyvin arvostettu Qi- tonifioija, vaikkakin suhteellisen heikko, mutta silti hyvin suosittu etenkin yhdessä muiden Qi tonifioijien kanssa (3). Lakritsinjuuri on myös lähestulkoon yhtä arvostettu rohdos Tiibetiläisessä ja Ayurvedisessa lääketieteessä.
(1)

Lakritsinjuuri on hyvä esimerkki siitä miten Makea maku ravitsee lihasten ja jänteiden Yiniä laukaisten niissä olevia kouristuksia. Lakritsinjuuri on neutraalin/tasoittavan energiansa, sekä Makean makunsa ansiosta stressiä alentava, tunteita tasapainottava, sekä syvää pelkoa, surua ja vihaa helpottava ominaisuuksiltaan. Sen harmonisoiva vaikutus on hyödyllinen tasapainottaessa muiden voimakkaiden rohdosten ominaisuuksia, sekä hillitessä erilaisten akuuttien patologisten tilojen asteittaista kehittymistä, jotta saadaan aikaa niiden pysäyttämiseksi. Lakritsijuuri ravitsee kaikkia meridiaaneja harmonisoi niiden funktioita. Nämä ominaisuudet johtuvat siitä, että lakritsinjuuri vaikuttaa pääasiassa Pernaan, joka on Qi:n ja Veren lähde. Sen kyky tonifioida Yangia johtuu sekä makean- että kirpeän maun-, ja lämpimän energian yhteivaikutuksesta, ja sen kyky tonifioida Yiniä johtuu sekä makean- että happaman maun-, ja kylmän energian yhteisvaikutuksesta. Lakritsinjuurta voidaan käyttää akuutissa Qi:n, Veren, Yinin tai Yangin romahduksessa. Vaikka lakritsinjuuri onkin harmonisoiva sen liikakäyttö voi aiheuttaa Qi:n stagnaatiota (3).

 • Lakritsinjuuren glykyrritsiini (glycyrrhizin) on kortikosteroidinen eli luonnollinen kortisoli. Se myös estää elimistön kortisolia hajottavan entsyymin (11ß-HSD2) toimintaa, jolloin veren kortisolipitoisuus nousee. Tämä vaikuttaa suotuisasti mineraalokortikoidien, aldosteronin yms. tuotantoon ja tukee lisämunuaista esim. Addisonin taudin hoidossa. (4)
 • Glykyrritsiini anti-inflammatorinen ja anelegeettinen vaikutus perustuu TNF-α, IL-6, iNOS ja COX-2 inhibitioon. (6)
 • Lakritsijuuren harmonisoiva vaikutus perustuu glykyrritsiinin ohella glukokortikoidiseen immunosupressiivisuuteen. Ne estävät makrofagien ja antigeeniä tarjoavien solujen toimintaa, HLA-antigeeniekspressiota ja interleukiinien, sekä COX-2 proteiinin synteesiä. Ne vaikuttavat sekä B- että T-soluvälitteisiin immuunireaktioihin (hankittu/spesifi immuunipuolustus), eli adaptiiviseen reaktioon. (7)

Lakritsinjuuri verrattuna Ginsengiin

Yllä olevissa kaavioissa näkyy mm. Gan Caon (lakritsijuuren) tehon ja Ren Shenin (ginsengin) tehon vertailua Qin ja Pernan Qi:n toinifioimisessa (3). Lakritsijuuri on hyvin mieto verrattuna ginsengiin.


Seuraava lakritsinjuuren monografia on suora lainaus Tapani Lahden teoksesta NaturaMedia, Luontaistuotteet moderniin luontaisterapiaan:

Vaikuttavat aineet:
Glykyrritsiini

Ominaisuudet:
Maha-ja suolistohaavoja ehkäisevä, yskää lievittävä, limaa irroittava, kouristuksia laukaiseva,  bakteereita tuhoava, ruoansulatusta edistävä, antihistamiininen, andrenaliinin eritystä lisäävä (lisämunuisen kuorikerrosta stimuloiva), tulehduksia ehkäisevä, haavoja parantava, diureettinen ja lievästi laksatiivinen, anoreksiaa ehkäisevä.

Indikaatiot:
Suolisto-ja mahahaavoihin, liikahappoisuuteen, ruoansulatusentsyymien puutokseen, dyspepsiaan, ilmavaivoihin, yskään, yskänärsytykseen (irritatiivinen yskä), keuhkotiehyeiden katarriin, Addisonin taudissa vaikuttaa suotuisasti mineraalikortikoidien toimintaan, painontarkkailussa makeuttamaan ja parantamaan yrttiteen makua, ummetukseen, pahanhajuiseen hengitykseen (halitoosi), reumaan (kortisonistimulanttina).

Sivuvaikutukset:
Yliannostukset ja pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa sivuvaikutuksia, kuten nesteen keräytymistä (johtuen korkeasta verenpaineesta), voimattomuutta, kramppeja, alentaa veren kaliumtasoa, lisää kaliumin poistumista virtsan mukana.
(2)

Vasta-aiheet:
Ei suositella raskaana oleville eikä henkilöille, joilla on korkea verenpaine.

 • täyteystilat, joissa on kertynyttä limaa ja kosteutta
 • asetaminofeenii > nopeutunut eliminaatio
 • estrogeeniti > lisääntynyt teho
 • fludrokortisoni > kohonnut verenpaine
 • kortikosteroidit > lisääntynyt kaliumhukka
 • verenpainelääkkeet > pienentynyt teho
  (5)

Yhteensopimattomuus:
Ei sovi verenpainelääkityksen tai kortisonilääkityksen kanssa. 

Lue lisää


Lähteet:

 1. Teeguarden, R. Chinese Superior Herbalism - Manual for the Tonic Herbalist
 2. Lahti, T. NaturaMedia, Luontaistuotteet moderniin luontaisterapiaan
  • Modern compendium of natural therapeutics and natural products (2003), pg. 168.
 3. Yifan Yang, C. Chinese Herbal Medicines Comparisons anh Characteristics, Second edition 2010, Elsevier Limited
 4. Review of pharmacological effects of Glycyrrhiza sp. and its bioactive compounds. Phytother Res. 2008 Jun;22(6):709-24. doi: 10.1002/ptr.2362.
 5. Hiltunen, R. ja Holm, Y. Lääkkeitä luonnosta, Gaudeamus HUP, Tampere, s 13
 6. Observing Anti-inflammatory and Anti-nociceptive Activities of Glycyrrhizin Through Regulating COX-2 and Pro-inflammatory Cytokines Expressions in Mice. Inflammation. 2015 Jul 16.
 7. Farmakologia ja toksikologia, Lisämunuaisen kuorikerroshormonit, Medicina
 8. Svoboda, R. Lade, A. Tao and Dharma, Chinese medicine and Ayurveda, 1. edition, Lotus Press, Twin Lakes, USA, 1995

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.