Adaptogeenit

Adaptogeeni = rohdos, joka edistää stressinsietokykyä

Adaptogeenit- blogissa käsitellään terveyttä ensisijaisesti Ayurvedan kautta.

Blogissa käsitellään jonkin verran myös Kiinalaista lääketiedettä, Funktionaalista lääketiedettä ja länsimaista funktionaalista ravintoterapiaa.

Blogin tavoitteena on lisätä Ayurvedan tunnettuutta Suomessa, ja auttaa näin ihmisiä voimaantumaan. Tieto on parasta lääkettä.

Nokkonen

Urtica dioica L.

Nokkonen.jpg

Nokkonen pähkinänkuoressa

 • Erittäin ravintopitoinen
 • Tonifioi Munuaisia ja Verta
 • Yleisvahvistava

Ominaisuudet

Ayurvedinen kuvaus
PK- V+

Energia
Neutraali (joissakin lähteissä Viileä, jossakin Lämmin)

Maku
Suolainen, Kitkerä

Kanavat
Veri, Ruuansulatuskanava, Munuaiset (1)

 • lehdet (ravitseva)
 • siemenet (tonifioi Munuaisia)
 • juuri (eturauhasen terveydelle) (4)

(1)

Ominaisuudet kiinalaisessa lääketieteessä: Poistaa lämmöllään kosteutta ja limaa virtsan mukana. Laskee ja leivittää keuhkojen Qitä. Vahvistaa Munuaisten Yangia ja auttaa sen Qin vastaanottamista. Vahvistaa verta. (7)
Ominaisuudet länsimaisittain: Hemostaattinen (verenvuotoa tyrehdyttävä ja verisuonia supistava), virtsaneritystä lisäävä (diureettinen),verensokeria alentava,kihti-ja reumaoireita lievittävä, anemiaa ehkäisevä, ruansulatusta kiihdyttävä, haiman toimintaa ja sapeneritystä vahvistava, supistava, kalsiumin imeytymistä edistävä, riisitautia ja ripulia ehkäisevä, maidon eritystä lisäävä ja lievästi verenpainetta alentava. Lisäksi se on uudelleenrakentava ja supistavamuiden vaikutuksiensa ohella, koska se sisältää klorofylliä, mineraalisuoloja, orgaanisista happoja (muurahaishappo, etikkahappo), tanniineja, histamiinia ja asetyylikoliinia. (2)

Indikaatiot:
Reumaan, kihtiin, veren liialliseen virtsahappoisuuteen, turvotukseen, verenvuotoon (verinen yskä, kohtuverenvuoto, vitsan verisyys, nenäverenvuoto), anemiaan, ripuliin, maksan ja sapen toimintahäiriöihin, munuais- ja sappikiviin, kohonneeseen verenpaineeseen. Käytetään myös nokkosihottuman, keltataudin, ekseeman ja eri ihottumien yhteydessä. Ulkoisestikäytettynä hiusten kasvun edistämiseen. (2) artriitti, tuberkuloosi, allergiat, astma ja muut hengityselinten sairaudet (4)

Vaikuttavat aineet:
mm. Flavonoidit (klorogeenihappo,kahvihappo) (2) Nokkosen verso sisältää amiineja (histamiinia, serotoniinia, asetyylikoliinia), flavonoideja (isokversitriinia, rutiinia, kämferolia, isoramnetiinia), klorofylliä, karotenoideja mm. betakaroteenia ja ksantofyllejä, vitamiineja (C-vitamiinia, B-vitamiineja ja K1-vitamiinia), foolihappoa, biotiinia, muurahais-, sitruuna- ja piihappoa sekä suhteellisen runsaasti kalsium- ja kaliumsuoloja. Nokkonen sisältää myös runsaasti aminohappoja. Nokkosen juuresta taas on eristetty parkkiaineita ja erilaisia steroleja mm. beta-sitosterolia. Siemenissä on E-vitamiinia, linolihappoa ja karvasaineita. (3)


Lähteet:

 1. Christopher Hobbs, Herbal Presciber Database - Information on Nettl
  • http://www.christopherhobbs.com/herbal-prescriber/
 2. Lahti, T. NaturaMedia, Luontaistuotteet moderniin luontaisterapiaan
  • Modern compendium of natural therapeutics and natural products (2003), pg. 167.
 3. Ravintolisäwiki - Nokkonen
  • http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=Nokkonen
 4. Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism - Nettle monograph
 5. James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs - Second edition, 2002
 6. Taulukko: http://www.armatti.fi
 7. Torssel, P. Kiinalainen ravinto-oppi, East-West Books, Helsinki, 2012

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.