Adaptogeenit

Adaptogeeni = rohdos, joka edistää stressinsietokykyä

Adaptogeenit- blogissa käsitellään terveyttä ensisijaisesti Ayurvedan kautta.

Blogissa käsitellään jonkin verran myös Kiinalaista lääketiedettä, Funktionaalista lääketiedettä ja länsimaista funktionaalista ravintoterapiaa.

Blogin tavoitteena on lisätä Ayurvedan tunnettuutta Suomessa, ja auttaa näin ihmisiä voimaantumaan. Tieto on parasta lääkettä.

Rosmariini

Rosmarinus officinalis L.

Rosmariini pähkinänkuoressa

 • Yleisvahvistava
 • Ruoansulatusta edistävä
 • Vahvistaa ja lämmittää Yangia ja Qitä
 • Rappeutumista hidastava
 • Älylääke

Ominaisuudet

Maku
Kitkerä, tulinen/pistävä (2,7), 

Energia
Lämmin/kuuma, terävä/tunkeutuva, öljyinen (2,7)

Kanavat
Sydän, lisämunuaiset, aivot, Perna, Maksa, Sappi

Ayurvedinen info
KV- P+
Pidetään erinomaisena rasayanana (yleisvahvistava, ikääntymistä hidastava) ja nootropiinina (älylääkkeenä). Stiumloiva, poistaa amaa maksasta, tukee verenkiertoa ja on hyväksi nivelille.

Ama pachana poistaa myrkkyjä suolistosta, Amavataghna hyödyllinen kihtiin ja artriittiin, Anulomana uudelleenohjaa apana vatan liikettä alaspäin (helpottaa mm. ulostamista), Artavashamana säätelee kuukautiskiertoa, Dipana herättää agnin (ruoansulatuksen), Hrdaya vahvistaa sydäntä, Jivaniya lisää energiaa ja vitaliteettiä, Jwarghna helpottaa kuumetta, Kasasvasahara helpottaa ysköksiä ja hengittämistä, Krimighna tuhoaa matoja ja parasiitteja, Lekhana poistaa myrkkyjä ja tukoksia kanavista, Medhya älylääke ja nerviini, Raktadhara parantaa verenkiertoa, Raktashodhana puhdistaa verta, Rasayana yleisvahvistava ja hidastaa rappeutumista, Sulaprasamana helpottaa kipuja ja kramppeja suolistossa. (7)

TCM Info: Lämmittää Yangia ja Qitä (5), lämmittää mahalaukkua ja herättelee Sheniä. Lisää Qin kiertoa ja poistaa Sydämen Qin stagnaation. Rauhoittaa nousevaa Yangia. Avaa ihohuokoset, jotta ulkoinen tuuli poistuu. (6)

Länsimaisittain: (kardiotoninen) sydäntä vahvistava, voimia palauttava, lisämunuaisten kuorikerroksen toimintaa lisäävä, muistitoimintaa parantava, sekä maksan, sapen ja kohdun toimintahäiriöitä korjaava. Hermosto- ja verenkiertojärjestelmää vahvistava, ruoansulatusta edistävä, verenpainetta nostava, virtsaneritystä lisäävä, antiseptinen, sapeneritystä lisäävä, kouristuksia laukaiseva, kaasunmuodostusta suolistossa vähentävä (ähky), kihtioireita lievittävä, kuukautisvuotoa kiihdyttävä, ääreisverenkiertoa lisäävä (kapillaarisuonia stimuloiva). (1,4) 

Antiviraalinen
Rosmariinin on osoitettu suojelevan viruksilta. Tämä ominaisuus on synergiassa sen soluja suojaavien ominaisuuksien kanssa. (8)

Antioksidantti
Rosmariini on potentiaalinen antioksidantti, joka ehkäisee rasvojen hapettumista. (9)

Karminatiivi
Rosmariini rentouttaa suoliston sileälihaksia. (10)

Detoksikaatio ja solusuoja
Tutkimuksen mukaan rosmariinilla on soluja suojaavia ja detoksikaatiota edistäviä ominaisuuksia. (11)

Indikaatiot
Erittäin hyödyllinen yleisvahvistavana. Masennustiloihin, alhaiseen verenpaineeseen, heikkouteen ja voimattomuuteen, dyspepsiaan (ruoansulatuskanavan häiriöihin), maksan ja sapen vajaatoimintaan, ruoansulatuskanavan kouristuksiin, ilmavaivoihin, hermostoperäiseen päänsärkyyn ja migreeniin, yleisantiseptina. Kuukautisten viivästymiseen.
Ulkoisesti: hieronnassa, hieman laimennettuna, reumasärkyihin, hermosärkyihin ja kiihdyttämään päänähan verenkiertoa (hiusten kasvua edistävä). 
(1)

Lisätietoa

 • Rosmarinus officinalis (rosmariini) on sapen eritystä edistävä, koska se sisältää suuria määriä fenolihappoja (enimmäkseen kahvihappoa, klorogeenihappoa ja rosmariinihappoa). Vaikuttaa spasmolyyttisesti eli koiristuksia vähentävästi, johtuen flavonoideista (luteoli ja apigenoliglukosidit), ja diureettisestiyhdessä (synergisesti) fenolihappojen kanssa. Tällä kasvilla on muitakin ominaisuuksia, jotka ovat peräisin eteerisistä öljyistä, mutta ne eivät tule mainittavasti esiin kaikissa rosmariinivalmisteissa. (1)
 • Eukalyptoli (1,8-sineoli) on monoterpenoidi jota löytyy mm. eukalyptusöljystä, salviasta. Tutkimuksissa on havaittu sen inhiboivan asetyylikoliiniesteraasi (AChE) ja butyrykoliiniesteraasi (BChE) entsyymejä, jotka ovat tärkeitä aivojen ja keskushermoston neurokemialle. Useimpien Alzhaimer- lääkkeiden eli kolinergisten lääkkeiden vaikutus perustuu juuri AChE- entsyymin inhibointiin. (3) 

Annostus

 • Kuivattua rosmariinia 3-4g (1 tl) kerran päivässä
 • Nestemäinen uute 2 - 5 ml päivässä
 • Standardoitu uute: 200 - 800 mg päivässä
  (4)

Varoitukset
Suuret annokset voivat aiheuttaa kramppeja. Ei raskauden aikana (hormonaalinen). 


Lähteet

 1. Lahti, T. NaturaMedia, Luontaistuotteet moderniin luontaisterapiaan
  • Modern compendium of natural therapeutics and natural products (2003), pg. 169.
 2. Christopher Hobbs, Herbal prescriber Database - Information on Rosemary
  • http://www.christopherhobbs.com/herbal-prescriber/
 3. Rosemary boosts brain power!
  • http://roberttisserand.com/2012/03/rosemary-boosts-brain-power/
 4. Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism, Rosemary monograph
 5. Cascoigne, S. Kiinalainen Tie Terveyteen, Gummerus Kustannus Oy, s 55
 6. Torssel, P. Kiinalainen ravinto-oppi, East-West Books, Helsinki, 2012
 7. http://www.herbalreality.com/herbs/rosemary/
 8. Vijayan P, Raghu C, Ashok G, Dhanaraj S, Suresh B. Antiviral activity of medicinal plants of Nilgiris. Indian Journal of medical research. 2004;120:24-9. 
 9. Khalil OA, Ramadan KS, Danial EN, Alnahdi HS, Ayaz NO. Antidiabetic activity of Rosmarinus o cinalis and its relationship with the antioxidant property. African Journal of Pharmacy and Pharmacology. 2012; 6(14):1031-6. 
 10. Begum A, Sandhya S, Ali SS, Vinod KR, Reddy S, Banji D. An in-depth review on the medicinal ora Rosmarinus o cinalis (Lamiaceae). Acta Sci Pol, Technol Aliment. 2013; 12(1):61-73. 
 11. Žegura B, Dobnik D, Niderl MH, Filipič M. Antioxidant and antigenotoxic e ects of rosemary (Rosmarinus o cinalis L.) extracts in Salmonella typhimurium TA98 and HepG2 cells. Environmental toxicology and pharmacology. 2011; 32(2):296-305.

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.