Adaptogeenit

nouse luontoni lovesta, synnyinpaikasta syvästä, haon alta haltiani

Adaptogeenit.com lähestyy Ayurvedaa suomalaisesta näkökulmasta.

Mitä Ayurveda on?

Āyurveda muodostuu kahdesta Sanskritin kielen sanasta Ayus = elämä ja Veda = tieto. Ayurveda tarkoittaa siis elämän tai elämisen tiedettä. Ayurvedan mukaan elämän tarkoitus on saavuttaa fyysinen, psyykkinen ja henkinen onnellisuus ja täyttymys.

Ayus on mielen, kehon, aistien ja sielun liitto. Elämä on energiaa ja vitaliteettiä ja se on ikuista.
- Charaka Sutra Sthana 1:42

Ayurvedan mukaan Pranan eli elämänvoiman (suom. Löylyn) ylläpitäminen, edellyttää kehon, aistien, mielen ja sielun (suom. Haltian) liittoa. Onnellisen, tasapainoisen ja merkityksellisen elämän tulisi sisältää tasapaino neljän Purusharthan suhteen. Neljän Purusharthan oppi käsittelee

1. materiaalista ja henkistä pääomaa

2. tunteiden ja intohimojen tasapainoa

3. oman elämäntarkoituksesi todeksi elämistä

4. henkistä vapautta

VATA

Tuulen Luonne

Tyypillisiä Vatan vuodenaikoja ovat syksy ja talvi. Vata koostuu eetteri- ja ilmaelementeistä ja on luonteeltaan kuiva, kylmä ja tuulinen.

Tyypillisiä Vatan vuodenaikoja ovat syksy ja talvi. Vata koostuu eetteri- ja ilmaelementeistä ja on luonteeltaan kuiva, kylmä ja tuulinen.

Vatan piirteita

Vata sijaitsee ennenkaikkea paksusuolessa, jonne kerääntyy ilmaa. Vatan ominaisuudet ovat ruksha (kuiva), laghu (kevyt), sita (kylmä), khara (karhea, karkea), sukshma (hienovarainen) ja chala (liikkuva).

Vatan elämäntapa- ja ruokavalio-ohjeet tähtäävät hermoston ravitsemiseen, ruuansulatuksen (agni) vahvistamiseen ja ravinteiden imeyttämiseen. Jos olet Vata- tyyppiä tai sinulla on Vata- epätasapaino noudata tätä ohjetta.

Tyypillisiä Vata- oireita:
Kuivuminen, hermostuneisuus, jännittyneisyys, kireys, henkinen paine, hermostolliset oireet, krampit, kivut, ahdistus, kylmänoireet, unettomuus, ilmavaivat ja turvotus, ummetus, kuiva- oireet, kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet.

Yleisohjeet

 • Noudata ayurvedan terveellisen elämän periaatteita.

 • Syö säännöllisiin aikoihin 3-5 kertaa päivässä.

 • Vältä ähkyä ja täyteen syömistä. Syö maha 50% täyteen, juo lämmintä juomaa 1/4 ja jätä 1/4 tilaa mahaan.

 • Suosi lämpimiä, öljyisiä, keskiraskaita ja keittoruokia

 • Suosi makeita, happamia ja suolaisia makuja

 • Vältä kylmiä, kuivia ja karkeita ruokia. Vältä FODMAP- hiilihydraatteja.

 • Vähennä voimakkaasti tulisia, kitkeriä ja supistavia ruokia

 • Vältä hiivaa, puhdistettua sokeria, kahvia, teetä, tupakkaa, huumeita, huonolaatuisia öljyjä, ja voimakkaasti maustettuja ruokia

 • Vata- tyypille soveltuu paasto korkeintaan 1-3 päivän mittaisena, jolloin tulisi syödä riisiä, mung-papu keittoa tai kicharia.

 • Vältä kiirettä ja epäsäännöllisyyttä, matkustamista, liikaa stimulaatiota, pelottavia ja ahdistavia kokemuksia.

 • Suosi rentoutumista ja tee rentoutusharjoituksia, hierontoja hierontaöljyillä, säännöllisyyttä ja rutiineja, lämpimiä vaatteita, suojautumista tuulelta ja lämpimien rohdosjuomien käyttöä.

 • Suosi pysähtymistä, maadoittumista, varmuuden ja turvallisuuden tunteita lisääviä harrastuksia, itsetuntoa kohottavaa aktiviteettia sekä positiivista ajattelua.

Ayurvedisissa ruokavalio-ohjeissa on joskus poikkeuksia. Ayurveda ei perustu ehdottomiin kieltoihin ja erilaiset kokkaustavat voivat parantaa kehotyypille sopimattoman ruoka-aineen laatua paremmin sopivaksi. Ayurvedan ylöskirjaamisen aikaan tuhansia vuosia sitten Intiassa saattoivat tietyt ruoka-aineet poiketa merkittävästi niistä lajikkeista joita nykypäivänä Suomessa on saatavilla. Ruoka-ainesuositukset ovat siten suuntaa-antavat ja tärkeintä on löytää juuri itselle soveltuva ruokavalio. Ayurveda-konsultaatiossa saatuja yksilöllisiä Vikritin (sen hetkisen epätasapainotilan) mukaisia ohjeita tulee noudattaa hoito-ohjelman ajan.

Yleiset ruokavalio-ohjeet

 • 50% kokojyvä viljoja

 • 20% proteiinia - kananmunia, korkealaatuisia maitotuotteita, siipikarjaa, kalaa, meren eläviä, nautaa ja härkää, tofua, hyvin liotettuja mung papuja, sekä jonkin verran mustia ja punaisia linssejä

 • 20-30% tuoreita vihanneksia

 • 10% tuoreita hedelmiä ja marjoja

Viljat

Suosi
Riisi (bastamati, tumma- ja villiriisi), vehnä, kaura (kypsennetty), ja kvinoa. Amarantti on ok kohtuudella.

Vältä
Ohra, maissi, hirssi, tattari ja ruis, koska ne ovat kuivattavia, vaikeammin sulatettavia, ja synnyttävät tuulta.

Pavut

Vältä
Kaikkia papuja, paitsi marinoitua tofua ja mung- papuja. Punaiset linssit soveltuvat silloin tällöin. Joillekkin Vata-tyypeille pavut saattavat soveltua, kunhan ne liotetaan huolellisesti (2-3 päivää).

Vihannekset

Suosi
Avokado, punajuuri, kurkku, porkkana, bataatti ja merilevät ovat parhaiten soveltuvia. Herneet, kaalit ja lehtivihannekset, kurpitsat ja perunat soveltuvat paremmin hyvin kypsytettynä öljyn tai gheen-, sekä mietojen ruuansulatusta tehostavien mausteiden kera.

Vältä
Koisokasvit (Nightshade/Solanaceae). Raa'at kasvikset ja erityisesti sipuli, koska ne lisäävät tuulta.

Hedelmät

Suosi
Makeat, happamat ja raskaat hedelmät, kuten marjat, banaani, viinirypäleet, kirsikat, kaikki sitrushedelmät, tuoreet viikunat, persikat, melooni, luumu, tuoreet taatelit, ananas, mango ja papaya. Kypsennetty omena ja päärynä ovat ok.

Vältä
Liotetut kuivaluumut ja rusinat soveltuvat pienissä määrin, mutta yleisesti ottaen kuivatut hedelmät, kypsentämättömät omenat ja päärynät, granaattiomenat ja karpalot lisäävät tuulta.

Pähkinät ja siemenet

Ovat ok maltillisesti käytettynä, etenkin liotettuna.

Liha ja kala

Meren elävät ja pienet määrät kanaa ja kalkkunaa ovat ok, mutta härkää ja nautaa tulisi välttää, koska ne ovat vaikeasti sulatettavia.

Maitotuotteet

Suosi
Kaikki maitotuotteet ovat ravitsevia Vatalle. Ennenkaikkea jugurtti. Maito ja kerma tulee kuitenkin keittää ennen juomista kardemumman siementen kera ja juoda se lämpimänä. Maitoa ei tule ottaa aterian tai hedelmien yhteydessä. Yleisesti ottaen kannattaa kokata runsaan gheen kera jotta saat tasapanotettua kuivattavia ruoka-aineita. Huomioi että Suomessa saatavilla olevat maitotuotteet ovat pääsääntöisesti huonolaatuisia ja vanhentuneita verrattuna tuoreeseen maitoon johon ayurvedassa viitataan alun perin.

Vältä
Jäätelö, maitojauhe ja soijamaito.

Öljyt

Suosi
Kaikki oljyt vähentävät kuivuutta ja ovat ravitsevia. Suosi erityisesti hamppu-, seesami-, oliivi- ja pellavaöljyjä, sekä gheetä.

Mausteet

Kaikki mausteet ovat hyväksi, erityisesti hajupihka, kardemumma, kumina, tuore korianteri, inkivääri, fenkoli, tilli, kaneli, suola, neilikka, sinapinsiemenet ja mustapippuri. Nämä mausteet helpottavat kaasuvaivoja ja suolistokramppeja.

Makeutusaineet

Suosi
Kaikki ovat hyväksi, etenkin hunaja, melassi, ohramallas ja vaahterasiirappi.

Vältä
Puhdistettu sokeri, keinotekoiset makeutusaineet.

Juomat

Juo paljon lämmintä vettä, sekä mausteisia ja rentouttavia rohdosjuomia, kuten inkivääriä ja kamomillaa.

Ravintolisät

Suosi
Aminohapot, kalsium, kupari, rauta (naiset), magnesium, sinkki, vitamiinit A, B complex, B12, C, D ja E

FODMAP hiilihydraatit

FODMAP tulee englannin kielen sanoista Fermentable Oligo-, Di-, Moni- saccharides And Polyols. Nämä hiilihydraatit kelpaavat erityisen hyvin paksusuolen bakteerien käymisravinnoksi. Suolistomikrobien fermentaation tuotteena syntyy terveyttä edistäviä lyhytketjuisia rasvahappoja, mutta myös kaasua, joka voi johtaa vatan kertymiseen suolistoon. Tämä aiheuttaa turvotusta ja ilmavaivoja ja lisää vata- epätasapainoa. Tasapainossa oleva vata- tyyppi voi nauttia näitä hiilihydraatteja korkeintaan 10g päivässä. FODMAP hiilihydraatteja ovat mm.

Oligosakkaridit

 • Fruktaanit - vehnä, ruis, ohra, purjo, sipuli, valkosipuli, artisokka, parsa, punajuuri, sikuri, voikukka, retiisi, parsakaali, ruusukaali, kaali, fenkoli ja kaakao

 • Galaktaanit - palkokasvit, kuten pintopapu (ruskea papu), kidneypapu, valkoinen papu ja linssit.

 • Raffinoosi - kaalit, soija, pavut, täysjyväviljat ja parsa

Disakkaridit

 • Laktoosi - maito, jugurtti, tuorejuusto, ricotta, mascarpone

Monosakkaridit

 • Fruktoosi - Agavesiirappi, mango, rusina, hunaja, vesimeloni, omena, päärynä ja kirsikka

Polyolit

 • Omena, aprikoosi, avokado, boysenmarja, kirsikka, nektariini, persimoni, persikka, luumu, vesimeloni, sienet, kukkakaali, sekä tietyt makeutusaineet (isomaltitoli, maltitoli, mannitoli, sorbitoli ja ksylitoli)

Rohdoksia muutamiin Vata- vaivoihin

Ashwagandha rauhoittamaan hermostoa ja mieltä, haritaki rauhoittaa suolistoa ja auttaa ummetukseen, orapihlaja auttaa ahdistukseen ja hermostuneisuuteen, tribulus on hyödyllinen kaikissa vatan häiriötiloissa.

Värit

 • Vatan tulee minimoida mustan värin, sekä sinisen ja ruskean tummia sävyjä, jotka ovat hyvin viilentäviä. Toisaalta liian kuumat ja stimuloivat värit voivat yliaktivoida vataa.

 • Lämpimät pastellisävyt, kuten aurinkoinen keltainen, kultainen, vihreä, lämmin punainen ja oranssi tasapainottavat vataa.

Tuoksut

Vataa tasapainottavat lämmittävät ja maadoittavat tuoksut, kuten myski, hina, kamfori, appelsiini, neilikka, kardemumma, laventeli, mänty, karhunputki ja frankisenssi.

Vatan alidoshat

Vata hallitsee kehon kaikkea liikettä.

Prana vayu – Sijaitsee päässä ja sydämessä. Sen hallinnassa ovat tietoisuus, aistit, sisäänhengitys, ajattelu ja uni. Se liikkuu alas ja sisäänpäin. Häiriintyessä Prana vayu voi aiheuttaa unettomuutta, huolehtimista ja kuivuutta. 

 • Prana vayua tasapainottavat nerviinit, kuten ashwagandha, bacopa monnieri, gotu kola, shankapushpi, kamomilla, sitruunamelissa, kauranverso, l-teaniini ja reishi.

Udana vayu – uloshengitys, puhe, kehossa ylös suuntautuvat liikkeet, lapsen kasvu. Udana liikkuu ylös ja ulos. Häiriintyessä Udana vayu voi aiheuttaa puheen vaikeutta, tahdon voiman heikkoutta, väsymystä, elämän suunnan ja merkityksen menettämistä.

 • Udana vayua tasapainottavat useat hedelmät ja siemenet, inkivääri, mustapippuri, shilajit, sellerin siemen, intiankumina (Trachyspermum ammi), kumina, valkosipuli, sesamin siemenet, rohtokalmojuuri.

Samana vayu – Samana vastaanottaa pittan sulattaman massan, erottelee kehoon imeytettävät ja kehosta poistettavat aineet. Se tasapainottaa pranaa ja apanaa eli se vastaa aivot/suolisto- kanavan tasapainosta, ja suoliston peristalttisesta toiminnasta ja poikittaissuuntaisesta liikkeestä. Samana liittyy Solar plexukseen. Häiriintyessään Saman vayu voi aiheuttaa heikentynyttä ruuansulatusta, ripulia, heikentynyttä imeytymistä, kuivuutta.

 • Juustokumina, fenkoli, kardemumma, tilli, mustapippuri, kumina, timjami, bibhitaki, hing, garam masala- mausteseos.

Vyana vayu – Aiheuttaa sydän ja verisuonielimistön toiminnan ja verenkierron, lymfakierron, ja kaikkien kudosten ja solujen hapensaannin ja ravitsemisen. Vyanan suunta on keskeltä ulos levittäytyvä ja kierrättävä. Häiriintyessään Vyana vayu voi aiheuttaa nivelrikkoa, hermoistuneisuutta, huonoa verenkiertoa.

 • Inkivääri, arjuna, kaneli, Boswellia serrata, guggulu, santelipuu ja intian valeriana.

Apana vayu – hallitsee ulostusta, seksuaalista toimintaa, kuukautisia, alas laskevia kehon toimintoja. Häiriintyessään Apana vayu voi aiheuttaa ummetusta, kuukautisten ongelmia, kuivuutta, virtsaamisongelmia.

 • Triphala, haritaki, amla, risiiniöljy, psyllium, magnesiumoksidi.

Vatan mieli

Vata on taipuvainen luovuuteen ja hänen mielensä voi olla täynnä uusia ideoita. Vata on hyvä inspiroimaan muita ja kommunikoimaan ajatuksiaan. Vata-tyyppi oppii ja unohtaa nopeasti ja aloittaa helposti uusia projekteja, jotka jäävät usein kesken. Vata-tyypille on tavanomaista tuhlata energia sosiaalisissa kohtaamisissa ja sitten hakeutua yksinäisyyteen lataamaan tyhjentyneitä akkuja. Tämän keho/mielityypin ominaisuuksiin liittyy pelon ja epävarmuuden tunteet, jonka takia Vata etsii varmuutta ja turvaa. He kokevat maailmaa ensisijaisesti äänien ja sanojen kautta.

Vapaa-ajalla vatalle soveltuu hyvin rauhallinen ulkoilu luonnossa, meditatiivinen kävely ja katselu, kuuntelu, haistelu ja tunnustelu. Epätasapainotilassa vatalle voi kuitenkin olla jopa parempi jäädä kotiin, tai sitten mennä vain lähelle kotitaloa, nauttimaan luonnosta ja aisteista. Esimerkiksi lintujen laulun kuuntelu ja puiston penkillä istuskelu voi joskus olla parempi kuin varsinainen kävelylenkki. Stressaantuneena vatan kannattaa ehkä pysyä tutulla ja turvallisella reitillä. Lämmin, suojaisa ja tyyni lehto on ihanteellinen ympäristö vatalle.

Lehto on rehevä metsätyyppi. Siellä maa on kosteaa, kuohkeaa ja hedelmällistä. Lehdoissa kasvaa lehtipuita, kuten koivuja, haapoja, vaahteraa ja tammea. Pensaskerroksessa kasvavat mm. pähkinäpensaat, ja kenttäkerroksessa metsäorvokki, valkovuokko, oravanmarja, metsätähti, sudenmarja ja kotkansiipi. Pohjakerroksessa on vain vähän kasveja ja maa on karikkeen peittämä. Sammalista ohut- ja leveälehtinen metsälehväsammal viihtyy lehtojen maalla. Sammalia kasvaa myös kivillä ja puiden rungoilla. (helsinki.fi/virtuaalimetsä)

Lehto on rehevä metsätyyppi. Siellä maa on kosteaa, kuohkeaa ja hedelmällistä. Lehdoissa kasvaa lehtipuita, kuten koivuja, haapoja, vaahteraa ja tammea. Pensaskerroksessa kasvavat mm. pähkinäpensaat, ja kenttäkerroksessa metsäorvokki, valkovuokko, oravanmarja, metsätähti, sudenmarja ja kotkansiipi. Pohjakerroksessa on vain vähän kasveja ja maa on karikkeen peittämä. Sammalista ohut- ja leveälehtinen metsälehväsammal viihtyy lehtojen maalla. Sammalia kasvaa myös kivillä ja puiden rungoilla. (helsinki.fi/virtuaalimetsä)


Lähteet

 • Dr Vasant Lad www.ayurveda.com Food Guidelines

 • Suomen Ayurveda- instituutin peruskurssin opintomateriaalit

 • Pole, S. A Pukka Life - Finding your path to perfect health

 • Vasant, D, Lad. Textbook of Ayurveda - Fundamental Principles, Volume 1, The Ayurvedic Press, 2002, First Edition

 • Pole, S. Ayurvedic Medicine - The Principles of Traditional Practice, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2013

 • http://www.helsinki.fi/biosci/biopop/virtuaalimetsa/1223_lehto.html

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.