Adaptogeenit

Adaptogeeni = rohdos, joka edistää stressinsietokykyä

Adaptogeenit- blogissa käsitellään terveyttä ensisijaisesti Ayurvedan kautta.

Blogissa käsitellään jonkin verran myös Kiinalaista lääketiedettä, Funktionaalista lääketiedettä ja länsimaista funktionaalista ravintoterapiaa.

Blogin tavoitteena on lisätä Ayurvedan tunnettuutta Suomessa, ja auttaa näin ihmisiä voimaantumaan. Tieto on parasta lääkettä.

Voikukka 

Taraxacum officinale

Voikukka

Ominaisuudet
Poistaa kuumaa ja myrkkyjä, poistaa kuumakosteaa Maksasta. Auttaa turvonneisiin silmiin, keltatautiin, märkäpaiseisiin, tihkuviin ihottumiin ja rintapaiseisiin. (1)

Energia
Kylmä

Maku
Makea, karvas

Kanavat
Maksa ja Mahalaukku

(1,2)


Alla oleva voikukan monografia on suoraa lainattu Tapani Lahden teoksesta NaturaMedia, Luontaistuotteet moderniin luontaisterapiaan:

Voikukkaa on joskus käytetty endiivin tai sikurisalaatin tavoin. Siitä on mös valmistettu oluen ja viinin kaltaisia juomia. On tunnettua, että voikukan lehdet soveltuvat paitsi salaatiksi, myös rohdokseksi, mutta toisaalta sen juuri on nykyisin erittäin kiinnostava tutkimuskohde.

Kasvilla on todettu erittäin monimutkainen koostumus. Se sisältää karvasaineita (bittereitä), mahdollisesti laktuprikiiniä tai taraksiinia (guaianolidiryhmän seskviterpeenilaktoni), flavonoideja (luteoloksidi, kosmosiosidi), sekä muita mutkikkaita aineyhdistelmiä, kuten: inuliinia, triterpeenipentasykliinijohdan- naisia (tarakseroli, taraksasteroli...), karotenoideja (taraksantiini), hartsihappoja (tarakseriini), 3-4-dioksisinnamiinihappoa, sitruunahappoa, fenyloksietikka- happoa, sitosterolia, kumestrolia, vitamiineja; A-vitamiinia, B2-vitamiinia, C- vitamiinia ja foolihappoa, mineraaleja; kalsiumia, kaliumia, rautaa, fosforia, magnesiumia, seleeniä, mangaania, entsyymejä, rasvahappoja ja tanniineja.

Voikukanjuurella on kaksi pääasiallista kohdetta

  1. maksan ja sapen toimintahäiriöt, sen sapen muodostusta ja eritystä lisäävistä aineista johtuen sekä
  2. munuaisten toiminta, johtuen sen diureettisesta ominaisuudesta, minkä ajatellaan perustuvan sen sisältämien entsyymien stimuloivaan vaikutukseen.

Nykyisin sillä uskotaan olevan protektiivinen eli suojaava vaikutus sidekudoksiin, mikä ehkä selittää sen tehokkuuden krooniseen reumatismiin. Lehdillä on todettu antiviraalinen vaikutus (in vitro). Juurta on käytetty hepatobiliaarisissa maksan ja sapen toiminnallisissa häiriöissä, niiden vajaatoimintaan ja tukoksiin, sappikivien ehkäisemiseen, parantamaan heikkoa ruoansulatusta, ummetukseen, virtsaneritysongelmiin (oliguria), virtsakivien ehkäisemiseen, reumatismiin, alentamaan veren ureaa, kihtiin, liikalihavuuteen, arterioskleroosiin (suonten kalkkiutuminen), iho- ongelmiin (akne, ekseema, furunkuloosi, herpes, jne.). 

Lisää tietoa voikukasta:


Kirjallisuusviitteet:

  1. Chmelik, S. Kiinalaisten Rohdosten Salat, Minerva Kustannus Oy, Helsinki
  2. Jason Elias. Katherine Ketcham. Chinese medicine for maximum immunity
  3. Lahti, T. NaturaMedia, Luontaistuotteet moderniin luontaisterapiaan

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.