adaptogeenit.com

Elontieto, eli suomalainen ajurveda on modernia kansanviisautta, muinaista terveysoppia ja elämänfilosofiaa. Käytännössä yksi Elontiedon päätavoitteista on luoda yhtenäinen teoriapohja modernille suomalaiselle perinnelääkintäjärjestelmälle.

Elontiedossa tulkitaan Kalevalaista perinnettä ajurveedisen (ayurveda, elämän tiede) maailmankuvan mukaisesti. Elontieto hyödyntää parhaansa mukaan myös modernia tiedettä, joitakin Carl Jungin näkemyksiä, sekä saa inspiraatiota muistakin maailman viisausperinteistä, luodakseen kokonaisen ja modernin Kalevalaisen maailmankuvan.

Uskon ja koen, että kaikkia alkuperäisiä kansoja yhdistävät monet yhteiset näkemykset mm. syklisyydestä, yhdestä eheästä kokonaisuudesta, joka jaetaan joskus neljään vaiheeseen tai elementtiin, kuten vuosi jaetaan kevääseen, kesään, syksyyn ja talveen, tai vuorokausi aamuun, päivään, iltaan ja yöhön.

Sama sykli voidaan nähdä sekä mikro- että makrokosmoksessa ja tämä käsitys on inspiroinut jo tuhansien vuosien ajan ihmisiä luomaan taidetta, filosofiaa, kulttuuria, lääketiedettä, perinnettä ja muita muotoja, jotka aina ottavat oman persoonallisen tai mytologisen ilmiasunsa tullessaan ilmaistuksi eri aikoina, eri kulttuureissa.

Tunnetuista viisausperinteistä juuri intialainen ajurveda on kyetty säilyttämään poikkeuksellisen hyvin ja pidän sitä pätevänä perinteiden yleisavaimena, jonka avulla voimme jäsentää eläväksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi myös oman katkenneen ikivanhan perinteemme.

Miksi tarkalleen ottaen ajurveda pitäisi kääntää suomeksi ja sekoittaa soppaan myös Kalevala?

Ensinnäkin siksi, että se tuntuu merkitykselliseltä. Kun opiskelin ajurvedaa Suomen ayurveda instituutissa opin uuden ja laajennetun terveyskäsityksen, joka on mielestäni yhtenevä myös oman alkuperäisen terveyskäsityksemme kanssa. Terveys ei liity ainoastaan kehon ja mielen sisäpuolella olevaan harmoniaan. Terveys tarkoittaa eheää ja kokonaista. Käytännössä terveyden käsitteeseen sisältyy siis harmoninen suhteemme yksilökohtaiseen ja yhteisölliseen kulttuuriimme, joka liittää meidät välittömään elinympäristöömme, omaan luontoomme, käyttämäämme kieleen, lapsuusmuistoihimme, sukuumme, geneettiseen perimäämme, omaan kansaamme ja henkiseen perinteeseemme.

Elontiedossa katsotaan, että suurin osa kansansairauksistamme ja mielenterveysongelmistamme johtuu siitä että olemme unohtaneet ketä todella olemme, minkä takia elämme epäluonnollisella ja kestämättömällä tavalla. Tämä näkyy mm. elämäntavoissame ja siinä miten kohtelemme luontoa. Kalevalaisessa perinteessä on puhuttu eräänlaisesta sielun osan kadotuksesta, haltiansa kadottamisesta eli haltiattomuudesta. Näin asia nähdään myös ajurvedassa, vaikka ilmaisutapa onkin toinen. Pohjois Amerikan intiaanit puhuivat vastaavasti sielunkadotuksesta. Kansalla on aina myös oma haltia ja suomalaisten kansallishaltia on Väinämöinen.

Suomalaiset sanat resonoivat meissä yleensä enemmän kuin intialaiset. Meillä on omat runonlaulajat ja intialaisilla on omansa. Intiassa on rishi, Suomessa tietäjä. Intiassa on vata pitta ja kapha, suomessa tuuli tuli ja vesi. Intiassa on ojas tejas ja prana, Elontiedossa sisu, kipinä ja hehku. Intiassa on guna, suomessa on väki...

Omassa perinteessämme luonto on tarkoittanut eräänlaista ihmisen syvällistä olemusta. Elontiedossa luonto tarkoittaa täsmällisesti sanoen ihmisen henkis-psykofyysistä ja geneettistä perustaa, jonka ajurveedinen vastaavuus on prakriti, joka myös kääntyy hyvin sanaksi luonto. Perimmäinen tarkoituksemme onkin löytää oma luontomme, tai vielä syvemmin oma sielumme, tulla eheäksi, minimoida erillisyyden tunteemme ja korvata se kuulumisen ja yhteyden kokemuksella.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Elontiedon pariin, etsimään juuri sinun omaa täyttä potentiaaliasi!

- Fytonomi, ajurvedakonsultti ja suomalaisen perinteen elvyttäjä, Sami Nuora

Lue lisää ajurvedasta:

- ajurveda -

Ashwagandha

Withania somnifera

Ashwagandha pähkinänkuoressa

 • adaptogeeni (homeostaattinen, yleisvahvistava, stressiä lievittävä, mielialaa kohottava)

 • lisää mielen selkeyttä, vahvistaa sisua


Ominaisuudet

maku: karvas, supistava, makea
lämpö: lämmin
ominaisuudet: selkeä, kevyt, öljyinen, terävä
vaikutus: makea (anabolinen, ravitseva)
elimet: sukuelimet, hermosto, endokriininen järjestelmä
kanavat: sukuelinten, hermoston, mielen kanavat
kudokset: lihakset, rasvakudos, luusto, hermosto ja luuydin, sukuelimiet
fysiologiset vaikutukset: tasapainottaa tuulta ja laskee vettä, nostaa tulta (suurilla annostuksilla kuona + ja vesi +)
aarteet: sisu, kipinä ja hehku

Vaikutukset
adaptogeeni, nerviini, nootropiini, afrodisiakki, tulehdusta hillitsevä, mikrobien liikakasvua estävä, sydänverisuoniston terveyttä edistävä, immuunipuolustusta tukeva.

Ainesosat
Alkaloidit, steroidilaktonit (withanolidit ja withaferiinit), saponiinit ja rauta. Withanolidien arvellaan toimivan fytohormoneina ja muuttuvan tarvittaessa fysiologisiksi hormoneiksi. Joidenkin ainesosien arvellaan jäljittelevän GABA:n vaikutusta.

Tärkeimmät käyttöaiheet
Stressi, hermostuneisuus, unettomuus, keskittymishäiriöt, mielen levottomuus, autoimmuunisairaudet, krooninen väsymysoireyhtymä, uupumus, heikkous. MS- tauti, AIDS, kasvaimet, verenvähyys

Muut käyttöaiheet
Niveltulehdukset, tulehdukset, infektiot, sydänverisuoniston terveys, astma, allergiat, heikentynyt libido

Sivuvaikutuksia
Ashwagandhalla on harvoin sivuvaikutuksia ohjeen mukaisesti käytettynä. Se saattaa aiheuttaa joillain herkillä henkilöillä mahaärsytystä, pahoinvointia ja ripulia. Anabolisen vaikutuksensa ansiosta sitä ei kannata käyttää puhdistuskuurien yhteydessä ja liian suurilla annostuksilla se voi kerryttää kuonaa. Jos rauta-arvot ovat koholla käyttöä tulee välttää. Sen käyttöä ei suositella raskauden aikana.
Ayurvedassa: biologisen tulen heikkous ja kognestio/mikä tahansa tukos/ama

Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa
Ashwagandhalla saattaa olla lieviä yhteisvaikutuksia seuraavien lääkeryhmien kanssa:

 • sokeritautilääkkeet

 • verenpainelääkkeet

 • immunosupressiolääkkeet

Info
Arvostettu rohdos sen yleisvahvistavien ominaisuuksiensa takia (Intiassa rasayana- yleisvahvistava rohdos). Tärkeää huomioida erikoisvaikutus Ojas+ ja afrodisinen ominaisuus. Yhdessä shatavarin kanssa erittäin hyvä raskaana oleville 4kk eteenpäin.

Yhdisteleminen

 • Koska ashwagandha heikentää ruokahalua, sitä pitäisi yhdistää ruuansulatusta stimuloivien rohdosten, kuten inkiväärin ja kardemumman kanssa.

 • Esimerkiksi Gotukola, bacopa, kauranverso ja reishi tukevat sedatiivisia ominaisuuksia.

 • Neem ja kurkuma auttavat iho-oireisiin joihin liittyy kuumuuden merkkejä.

 • Kumina ja fenkoli auttavat rentouttamaan ruoansulatusta (ashwagandha voi aiheuttaa joillekkin ruoansulatuskanavan kouristuksia).

Etnobotatniikka
Ashwagandha on korkealle arvostettu rohdos Tiibetiläisessä ja Ayurvedisessa lääketieteessä, joista toiseksi mainitussa se luokitellaan yleisvahvistaviin ja nuorentaviin rasayana- lääkkeisiin. Ashwagandha tarkoittaa voimakas kuin hevonen ja somnifera tarkoittaa levollinen uni. Perinteisesti ashwagandhaa on käytetty astman, bronkiitin, psoriasiksen, artriitin, insomnian, hermoston uupumuksen, sekä dementian ja kognitiivisen rappeutumisen hoitoon. Lisäksi ashwagandha on Ayurvedassa käytetty afrodisiakkina eli seksuaalisen vitaliteetin kohottajana.

Ashwagandhan farmakologiset ominaisuudet

Withanolidit ja niiden toiminta
Withania somniferan juuret sisältävät withanolideiksi kutsuttuja steroidityyppisiä terpeenejä, joiden muoto sekä toimintamekanismit muistuttavat Aasian ginsengin (Panax ginseng) sisältämiä ginsenosideja. Ashwagandhasta on eristetty ja tutkittu 12 alkaloidia, 35 withanolidia ja useita sitoindosidejä (I-X). Tärkeimmiksi komponenteiksi on arvioitu withaferiini A ja D sekä withanolidi G. Withanolidit ovat hormonien esiasteita, jotka saattavat muuntua ihmisen fysiologisiksi hormoneiksi tarvittaessa, ja tämä selittäisi ashwagandhan fysiologisia prosesseja tasapainottavaa vaikutusta (amphoteric). Teorian mukaan withanolidit toimivat niin, että kun tiettyä hormonia kehittyy ylimäärä, kasviperäinen hormonin esiaste tarttuu solukalvolla olevaan reseptoripaikkaan estäen ylireaktion. Kun taas hormonitasot ovat liian matalat fytohormoni antaa miedon hormonin kaltaisen vaikutuksen. 

 • Aswhagandha hillitsee proinflammatorisia sytokiineja (IL-6, IL-1β, IL-8, Hsp70, ja STAT-2)

 • adaptogeeneista etenkin aswagandha tukee metylaatiota

Annostus

 • Kuivattu rohdos (juuret ja lehdet): 3 - 10

 • 1:1 nestemäinen uute 2 - 8 ml

 • standardoitu uute (sisältää 4,5% withanolideja): 100 - 1000 mg

Lisätietoa


Lähteet

 • James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs - Second edition, 2002

 • Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism, Aswhagandha monograph

 • Herbal medicine for depression, anxiety and insomnia: A review of psychopharmacology and clinical evidence, European Neuropsychopharmacology (2011), Eur Neuropsychopharmacol. 2011 Dec;21(12):841-60. doi: 10.1016/j.euroneuro.2011.04.002. Epub 2011 May 23.

 • Plants as Potential Sources for Drug Development against Alzheimer’s Disease, International Journal of Biomedical and Pharmaceutical Sciences, 2007, Keyvan Dastmalchi, H. J. Dorman, D. Vuorela, H. Hiltunen, R.

 • Hiltunen, R. ja Holm, Y. Lääkkeitä luonnosta, Gaudeamus HUP, Tampere, s 28

 • Winston D. Adaptogens: Herbs for Strength, Stamina, and Stress Relief - Aswhagandha monograph

 • Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertil Steril. 2010 Aug;94(3):989-96. doi: 10.1016/j.fertnstert.2009.04.046. Epub 2009 Jun 6.

 • http://www.ergo-log.com/withaniasomnifera.html

 • Adaptogens, A Review of their History, Biological Activity, and Clinical Benefits by Alexander Panossian and Hildebert Wagner

 • Therapeutic uses of Withania somnifera (Ashwagandha) with a note on withanolidies and it's pharmacological actions, Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research Vol. 4, Suppl 1, 2011

 • https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/ashwagandha

 • Methylation and MTHFR Defects presented by Benjamin Lynch, ND, kohta 1:15:27

  • https://www.youtube.com/watch?v=QRHif2aVPvw

 • Withania somnifera reverses Alzheimer's disease pathology by enhancing low-density lipoprotein receptor-related protein in liver, J pharmacol exp ther 2008,doi: 10.1124/jpet.108.137455; J Biol chem 2013, doi: 10.1074/jbc.M112.393751; pnas 2012, doi: 10.1073/ pnas.1112209109.)

 • Scientific Basis for the Therapeutic Use of Withania somnifera (Ashwagandha): A Review. Lakshmi-Chandra Mishra, MD (Ayur), PhD, Betsy B. Singh, PhD, Simon Dagenais, BA

 • Kushwaha S, Betsy A, Chawla P. E ect of Ashwagandha (Withania somnifera) root powder supplementation in treatment of hypertension. Ethno Med. 2012; 6(2):111-5.

 • http://www.herbalreality.com/herbs/ashwaganda/

 • Pole, S. Ayurvedic Medicine - The Principles of Traditional Practice, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2013

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.