Adaptogeenit

nouse luontoni lovesta, synnyinpaikasta syvästä, haon alta haltiani

Adaptogeenit.com lähestyy Ayurvedaa suomalaisesta näkökulmasta.

Mitä Ayurveda on?

Āyurveda muodostuu kahdesta Sanskritin kielen sanasta Ayus = elämä ja Veda = tieto. Ayurveda tarkoittaa siis elämän tai elämisen tiedettä. Ayurvedan mukaan elämän tarkoitus on saavuttaa fyysinen, psyykkinen ja henkinen onnellisuus ja täyttymys.

Ayus on mielen, kehon, aistien ja sielun liitto. Elämä on energiaa ja vitaliteettiä ja se on ikuista.
- Charaka Sutra Sthana 1:42

Ayurvedan mukaan Pranan eli elämänvoiman (suom. Löylyn) ylläpitäminen, edellyttää kehon, aistien, mielen ja sielun (suom. Haltian) liittoa. Onnellisen, tasapainoisen ja merkityksellisen elämän tulisi sisältää tasapaino neljän Purusharthan suhteen. Neljän Purusharthan oppi käsittelee

1. materiaalista ja henkistä pääomaa

2. tunteiden ja intohimojen tasapainoa

3. oman elämäntarkoituksesi todeksi elämistä

4. henkistä vapautta

Kiinanloisikka

Cordyceps sinensis

Cordyceps-Sinensis-fungus-641x381.jpg

Cordyceps pähkinänkuoressa

 • Potentiaalinen adaptogeeni (yleisvahvistava, stressiä lievittävä)

 • Munuaisten Qin tonifioija (yleisvahvistava, vahvistaa kineettistä energiaa)

 • Keuhkojen Qin stabiloija (vahvistaa kineettistä energiaa)


Ominaisuudet

TCM, aarteet
Yin Jing, Yang Jing ja Munuaisten Qi

Maku, rasa: Makea, karvas
Lämpötila, virya: lämmin
Vaikutus aineenvaihduntaan, vipaka: makea, anabolinen, vahvistava
Gunat: raskas
Kanavat, srotat: pranavaha srotas, hengitystiet
Doshat: VPK=, suurilla annostuksilla K+

Vaikutukset
Yleisvahvistava, tonifioi Munuaisten Qitä ja stabiloi Keuhkojen Qitä, afrodisiakki, astmaa ehkäisevä, antioksidantti, maksaa suojeleva, alentaa kohonneita kolesterolitasoja, immuunipuolustusta säätelevä, hermostoa ja hermosoluja suojeleva ja mieltä ja hermoja rauhoittava.

Aineosat
Immunostimulanttiset polysakkaridit (mm. galaktomannaanit), kordykepiinihappoa, rasvahappoja, polyamiineja sekä ekdysteroneja.

Käyttöaiheet
Keuhkojen ja lisämunuaisten vahvistaminen, immuniteetin vahvistaminen, maksan tuki (esim. maksatulehdukset), harjoituskestävyyden parantaminen

Yhdisteleminen

 • Adaptogeenien kanssa fyysisen suorituskyvyn lisäämiseks

 • Lääkinnällisten sienten kanssa immuunipuolustuksen tukemiseksi

 • Goji- marjan kanssa lisämunuaisten vahvistamiseksi

Sivuvaikutuksia
Cordyceps-sieni on hyvin siedetty eikä sillä ole havaittu merkittäviä haittavaikutuksia ohjeen mukaisesti käytettynä. Joillain ihmisillä cordyceps saattaa kuitenkin aiheuttaa lieviä allergisia reaktioita, mahaoireilua tai levottomuutta. Joistain cordyceps-valmisteista on löydetty raskasmetallijäämiä, joten kannattaa käyttää vain laadukkaiden valmistajien tuotteita. Cordyceps-sienen käyttöä ei suositella raskauden aikana, koska sen vaikutuksista ei ole tutkimustietoa raskaana olevilla naisilla.

Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa
Yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa ei ole raportoitu, mutta on mahdollista, että cordyceps voi vaikuttaa seuraavien lääkeryhmien tehoon: verenohennuslääkkeet, immuunisupressiolääkkeet ja sytostaatit (esim. syklofosfamidi).

(10) Klikkaa kuva suuremmaksi ja katso Cordycepsin vaikutusten vertailua esim Ginsengiin.

Perinteinen käyttö
Muinaisessa Kiinassa harvinaista Cordycepsiä käytettiin täyttämällä ankan maha ja ankka kypsennettiin paistamalla ylikypsäksi. Sen jälkeen sienet poistettiin ja ankkaa syötiin 2 kertaa päivässä 8-10 päivän ajan. Tätä herkkua sai kuitenkin syödä vain keisari, koska Cordyceps oli niin harvinainen.

Kiinanloisikka on tunnettu Kiinassa noin 1000-vuotta, mutta sen lääkinnällisestä käytöstä löytyy ilmeisesti maininta vasta vuodelta 1757 (Wu-Yilu, Ben Cao Congxin, New Compilation of Materia Medica ). Sitä on käytetty antamaan energiaa ja elinvoimaa ja pidetty yhtenä turvallisimmista ja hyödyllisimmistä lääkinnällisistä ruuista.

Kenen kannattaa kokeilla

Erityishyötyä Kiinanloisikasta sen suorituskykyä parantavien vaikutusten vuoksi saavat esimerkiksi urheilijat, vanhukset ja stressistä kärsivät. 

Kuten muutkin adaptogeenit, Cordyceps voi vähentää väsymystä ja lisätä fyysistä kestävyyttä. Kun sitä syötettiin hiirille, niiden kestävyys uimisessa parani 75 minuutista 90 minuuttiin. Ihmisillä tehdyissä lumekontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksissa Cordyceps paransi aerobista kapasiteettia huomattavasti terveillä iäkkäillä tehdyssa pyöräilytestisä. Toisessa kuuden viikon tutkimuksessa Cordyceps paransi glukoosiaineenvaihduntaa, laski veren maitohappoja ja paransi hengitysteiden vaihtosuhdetta pitkäaikaisessa submaksimaalisessa harjoituksessa terveillä vapaaehtoisilla, mikä vihjaa lisääntyneestä rasvahappojen käyttöasteesta.

Vuonna 1993 kaksi Kiinalaista urheilijaa rikkoi maailmanennätykset uinnissa ja kiinalaiset naisjuoksijat voitivat kuusi maailmanmestaruutta yhdeksästä Saksassa MM- kisoissa. Tavanomaisten harjoittelun lisäksi kaikki nämä urheilijat käyttivät Cordycepsiä ja pitivät sitä tärkeänä tekijänä menestykseensä.

Monografiat

Cordyceps Examine.comissa


Lähteet:

 • Winston, D. Maimes, S. Adaptogens - Herbs for strenght, stamina and stress relief

 • Yance, D. Adaptogens in Medical Herbalism

 • Hobbs, C. Medicinal Mushrooms, Botanica Press, Canada, 1986

 • Piippo, S. Puhdasta ruokaa 1. painos, Minerva, Saarijärvi

 • Hiltunen, R. ja Holm, Y. Lääkkeitä luonnosta, Gaudeamus HUP, Tampere,

 • Isaac Eliaz, The Healing Power of Medicinal Mushrooms - Immune Support For Cancer, Colds and Lifelong Health

 • Georges M. Halpern. Healing Mushrooms

 • John Holliday, Matt Cleaver, Cordyceps http://www.alohamedicinals.com/cordyceps.pdf

 • Teeguarden, R. Chinese Superior Herbalism - Manual for the Tonic Herbalist

 • Yifan Yang, C. Chinese Herbal Medicines Comparisons anh Characteristics, Second edition 2010, Elsevier Limited

 • John C. Holliday, Matt P. Cleaver. Medicinal Value of the Caterpillar Fungi Species of the Genus Cordyceps (Fr.) Link (Ascomycetes). A Review. International Journal of Medicinal Mushrooms, Volume 10, 2008 Issue 3, pages 219-234

Yksilön itsehoidon tueksi tarkoitetetut ohjeet eivät korvaa lääkärin tai terveydenhoidon ammattilaisen antamia ohjeistuksia, eikä olemassaolevaa lääkitystä pidä jättää pois. Luonnon vaikuttavien aineiden käyttö on jokaiselle kuluttajalle omaehtoista ja jokainen on vastuussa käytännön järjen käytöstä itsehoidossaan.