elontieto.com

Minun parhaani on aavistus ja mielikuvitus - Eino Leino

Niin ylhäällä kuin alhalla, niin pienessä kuin suuressa, niin sisällä kuin ulkona.

Väen viisausperinne on elpymässä. Ilmarinen, Väinämöinen ja Pohjolan Emäntä ovat palamaassa Tietoisuuteemme. Kaipaamme kovin jo kauan sitten kadotettuja voimasanojamme, sekä yhteyttä juuriimme, esivanhempiimme ja Metsän väkeen. Traditiomme ytimessä on uskontotutkijoita jo kauan askarruttanut käsite väestä. Voiko intialainen viisausperinne ja terveysfilosofia ayurveda, astrologia, myyttitutkimus tai salatieteet auttaa meitä ymmärtämään mitä on yhdeksän väen symboliikka?

Oppi luonnon tasapainosta, luonnonelementistä ja väen filosofiasta ovat suomalaisten tietäjien kuvauksia elämän perustotuuksista, jotka ilmenevät spiraalimaisesti eri tasoilla, mikro- ja makrokosmoksessa.

Elontieto on taiteellinen, monistinen, uuspakanallinen, shamanistinen ja terveysopillinen näkökulma itämerensuomalaiseen viisausperinteeseen.

Elontiedon tärkein päämäärä on suomalaisen kulttuurin terveen kansallishengen kehittäminen, viisausperinteen elvyttäminen, sekä luonnon suojeleminen.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Elontiedon pariin, etsimään juuri sinun omaa täyttä potentiaaliasi! Tule mukaan Elontieto facebook- ryhmään.

Lue lisää:

- ayurveda -
- muinaissuomalaiset -
- viikinkiaika -

Löyly

Onni, Lempi & Sisu


Talvi.jpg

Löyly pähkinänkuoressa

Elontiedossa ihmisellä on vähintään kolmiosainen sielunkokonaisuus. Sielun osia ovat mm. Henki, Sielu ja Luonto. Nämä voidaan myös rinnastaa Onneen, Lempeen ja Sisuun. Näiden kokonaisuutta kutsutaan Löylyksi.

Löylyyn voidaan ottaa myös yhdeksällä jaollinen näkökulma: henki, sielu, mieli, luonto, sisu, tuuli, tuli, yhteys esivanhempiin, sekä haltia. Lue lisää Kalevalasta


Onni

Anna onni ollakseni, suo rauha eleäkseni…

Onni on altis tuulen häiriöille; kylmälle, kuivalle ja kiireelle ja se voi mennä epätasapainoon erityisesti syksyllä ja talvella. Sitä tasapainotetaan lämmittävillä ja kosteuttavilla ruuilla.Onni
on henki ja tietoisuus - tietoisuus ja henki on Onni. Onni on tarkoittanut ihmisen osaa ja paikkaa maailmassa. Se voidaan havaita keskittymällä pelkästään kuuloaistiin ja hengitykseen; onni tai henki on kaikkialla ympärilläsi levittäytyvä hiljainen tietoisuus, jota kutsutaan myös länsäolevaksi hetkeksi. Sisu ravitsee henkeä ja henki vartioi sisua.

Onni vastaa myös kaikista aisteista ja hermoimpulsseista, mutta ennenkaikkea se liittyy kuuloaistiin. Kuten ayurvedan mukaan Prana, Elontiedon mukaan Onni toimii elimistön kapellimestarin (hypotalamus) neuvonantajana. Onni tulee sisään hengityksen mukana keuhkoista, ja sydämestä ja hypotalamuksesta käsin se levittää tietoisuutta sekä onnea elimistöön. Kun onni on läsnä, ihminen on läsnä. Läsnäolossa ihminen luottaa luonnolliseen elämäntehtäväänsä, joka on yksilöllinen ja ainutlaatuinen. Hän kykenee tarkkailemaan omia ajatuksiaan, tunteitaan ja motiivejaan ikäänkuin etäältä, taka-alalta, eikä ole voimakkaasti takertunut omaan egoonsa. Tyytyväisenä ja rohkeasti hän on valmis suorittamaan oman osansa. Hän erottaa mikä toiminta on oikein ja mikä väärin ja hän ymmärtää oman paikkansa maailmankaikkeudessa.

Ukontulikukka on keltainen ja liittyy mm. Onneen ja Ilmariseen

Ukontulikukka on keltainen ja liittyy mm. Onneen ja Ilmariseen

Ominaisuudet
Selkeä, kevyt, kirkas, lämpöinen, Ylinen

Elementti
tila - avaruus, taivas

Onnea nostavat maut
supistava ja karvas

Onnea tasapainottavat maut
makea, mausteinen, hapan, suolainen

Aistit
kuulo, tunto

Värit
siniset vaaleat sävyt, vaalean keltainen

Kasvit
Keltaiset - hentoset lehtikasvit, koivut, ukontulikukka. Puista erityisesti koivu. Kasvien osista eteeriset öljyt liittyvät kasvin henkeen. Jos kasvi poltetaan, se osa mikä haihtuu ilmaan on henki.

Symbolit
Selkeys, Jupiter, Ylinen, henki, kuninkaallinen neuvonantaja, haltia, aloittaminen ja aloite, tieto, kohtalo, varallisuus, tila ja taivas

luonteen potentiaali
laajeneminen, kasvu, mahdollisuus, ymmärrys, optimismi, innokkuus, tyytyväisyys, läsnäolo, rauha

Liittolaiset
Väinämöinen - Aurinko, Lemminkäinen - Mars = Lempi

Fysiologisia heijasteita
keuhkot, sydän, hypotalamus

Positiiviset ilmaisut: laajeneminen, kasvu, mahdollisuus, ymmärrys, optimismi, innokkuus
Negatiiviset ilmaisut: tuhlaavaisuus, fanaattisuus, kiihkoilu, lempeys, viettelys, omahyväisyysLempi

Terve löyly, terve lämmin, terve lempi liehuvainen, kylpy lämpimäin kivisten, hiki vanhan Väinämöisen…

Lempi on altis tulen vihoille; kuumuudelle, väkevyydelle, stressille, happamuudelle ja kiirelle ja se menee helposti epätasapainoon kesällä. Sitä tasapainotetaan viilentämällä.


Lemmellä tarkoitetaan nykyään rakkautta, mutta Lempi tarkoittaa myös tulen väen hellempää muotoa sekä ihmisen sielua, jota sanotaan myös itseksi. Väinämöinen ja Lemminkäinen ovat yhdessä se väki jota kutsutaan Lemmeksi. Lemmestä voidaan tulla tietoiseksi meditaatiossa, sulkemalla huomio pois kaikista muista aisteista, ajatuksista ja tunteista, näköaistia lukuunottamatta. Itse on suomalaisen shamanismin mukaan kuolematon, iän ikuinen tietäjä, joka ei voi menettää eri elämissä kertyneitä henkisiä kokemuksiaan ja viisauttaan. Myyttiset kuvaukset Väinämöisestä ovat kuvauksia sielun matkoista eri maailmoihin ja todellisuuksiin. Samalla myytit symboloivat auringon matkoja ylisiin ja alisiin maailmoihin sen noustessa ja laskiessa taivaanrannassa.

Lempi on arjessa voima joka voi olla arvaamaton ja kääntyä haitalliseksi jos sitä vahvistetaan liikaa. Se on tulen herkempi aspekti, joka vastaa itseilmaisua, toimintaa, rehellisyyttä, sekä oman Tien kulkemista. Lempi on soturin ja tietäjän voimaa. Lemmen biokemiallinen olomuoto Kipinä toimii hypotalamuksesta ja sydämestä käsin ylläpitämällä elimistön biologista ja psykologista toimintaa.

Ominaisuudet
Selkeä, lämmin, terävä, ohut, kevyt, läpäisevä

Elementit
tuli ja vesi

Lempeä lisäävät maut
hapan, tulinen, mausteinen

Lempeä tasapainottavat maut
makea, suolainen

Aistit
näkö

Symbolit
Aurinko, tuli, selkeys, liike, ylinen, Väinämöinen/Aurinko, Lemminkäinen/Mars, sielu, ylläpitäminen, soturi, tietäjä, kuningas, isä, Vishnu

Luonteen potentiaali
luovuus, elinvoimaisuus, johtajuus, itsevarmuus, jalomielisyys, anteliaisuus, rakkaus

Liittolaiset
mieli/Kuu, Mars/Lemminkäinen & Jupiter/Ilmarinen, Onni

Värit
tumman keltainen, oranssi, vaaleanpunainen ja lämpimät punaisen sinisävyiset värit

Kasvit
Pinkit ja aurinkoa muistuttavat kukat, erityisesti horsma, aringonkukka, keltamot, kärismyskukka, rosmariini, asterit, ritarinkannukset, daaliat, heliotroopit, ja yhdeksän väen ukontulikukka. Kasvien osista monet fytoravinteet liittyvät kasvin sieluun. Jos kasvi poltetaan, se osa mikä palaa on sielu.

Positiiviset ilmaisut: luovuus, elinvoimaisuus, johtajuus, itsevarmuus, jalomielisyys, anteliaisuus, rohkeus, intohimo, innokkuus, rakkaus
Negatiiviset ilmaisut: röyhkeys, julmuus, omahyväisyys, pöyhkeys, mahtipontisuus, agressiivisuus

Sisu

Tuo oli kaunis Pohjan neiti, maan kuulu, ve’en valio Istui ilman vempelellä, taivon kaarella kajotti, Kultakangasta kutovi, hopeaista huolittavi.

Ghee eli kirkastettu voi on lehmän maidosta monivaiheisen hienostuneen prosessin avulla saatu jalostunein osa. Ghee on lehmänmaidon sisua.

Ghee eli kirkastettu voi on lehmän maidosta monivaiheisen hienostuneen prosessin avulla saatu jalostunein osa. Ghee on lehmänmaidon sisua.

Sisu on altis veden vihoille; raskaudelle ja se voi mennä epätasapainoon erityisesti keväällä. Sitä tasapainotetaan lämmittämällä ja aktivoimalla.


Sisu
on resurssi, voimavara ja potentiaali. Sisu tulee etymologisesti sanoista sisin, sisus, sisäpuoli. Se löytyy ainakin Agricola ajan sanastosta 1500- luvulta ja sen merkitystä on yritetty sanan historian aikana mustamaalata. Sisu on jotain hienoimmaksi mahdolliseksi jalostettua, hyvin kallisarvoista, joka on saatu karkeammista aineista uuttamalla tai jalostamalla ja jotain jota tulee vaalia. Sisu on kehon ravinnosta jalostama kallisarvoisin ravitsemuksellinen reservi. Se on myös haasteista ja vaikeuksista jalostettua kokemusta, viisautta ja sisäistä mielenrauhaa. Syömästämme ruoasta ja hengitysilmasta jalostuu 35 päivän mittaisessa aineenvaihduntaprosessissa sisua, ravinnon suodattuessa kehon seitsemän kudoksen läpi; plasma, veri, lihas, rasva, luu, hermosto ja luuydin, sukuelimet ja lopulta sisu. Sisun sisältämä elämänessenssi on välttämätön kaikelle elämälle. Sisu vastaa ihmisen todellisesta potentiaalista ja antaa psykofyysisen perustan henkiseen kasvuun ja toteuttaa omaa korkeinta itseään. Sisu vastaa hedelmällisyydestä, kauneudesta ja ravitsemuksellisesta tilasta.

Ominaisuudet
hidas, öljyinen, nestemäinen, kirkas, makea, hiukan suolainen, kellertävä

Ilmaisu
potentiaali, vauraus, jaksaminen, resurssit, voima, stressinsietokyky, kauneus, hedelmällisyys, vakaus

Elementit
vesi, maa

Sisua lisäävät maut
makea, suolainen, hapan

Sisua vähentävät maut
tulinen, karvas, supistava

Aistit
maku ja haju

Fysiologisia heijasteita
sydän, lisämunuaiset, sukurauhaset, kilpirauhanen, sukuhormonit, immuunisolut, DNA

Symbolit
Alinen, Keskinen, Ylinen, Tie

Luonteen potentiaali
Vesi: Venus, Kuu, mieli ja tunteet, harmonia, hartaus, omistautuneisuus, kyky jalostaa, hienostuneisuus, reagointikyky
Maa: lahjakkuus, valppaus, ilmaisukyky, monipuolisuus, taidokkuus

Värit
valkoinen, kirjavat värit, vihreän eri sävyt, sinisen eri sävyt, musta

Kasvit
Kasvien kemiallisesta koostumuksesta etenkin kivennäisaineet ja rasvahapot, fosfolipidit sekä rasvaliukoiset vitamiinit ovat kasvin maallisia osia ja vastaavat sisua. Kasvien osista juuret ja kukat edustavat maata (Merkurius) ja vettä (Venus ja Kuu) ja vahvistavat sisua. Jos kasvi poltetaan, se osa mikä jää jäljelle on sisu.

Biokemiassa sisu vastaa ravitsemuksellisesta reservistä, elimistön vitaliteetista ja näkyy terveenä suolistomikrobifloorana, sekä runsaina rasvaliukoisten vitamiinien ja kivennäisaineiden tasoina. Sisu ilmenee sekä miehillä että naisilla terveenä sukuhormonien androgeenien ja estrogeenien tasapainona, sekä hermovälittäjäaineiden tasapainoisena toimintana, telomeerien pituutena, oksitosiinina, GABA:na, testosteronina, progesteronina, DHEA:na, kilpirauhashormoneina, D3- vitamiinina, estrogeeneina ja kortisolina. Kun kaikki nämä ovat tasapainossa ihmisellä on vahva perusvoima ja kyky pitää “pää kylmänä”. Sisu vastaa hedelmällisyydestä, kaikesta stressinsieto- ja vastustuskyvystä sekä fysiologisella, psykologisella että henkisellä tasolla. Sisu on se resurssi, joka vastaa ihmisen palautumiskyvystä ja antaa perustan kipinälle ja hengelle; biokemian, psyyken ja henkisyyden hienostuneimmille olomuodoille.

Mielenliikunnot koskewat ruumiisenki, sillä niin owat henki ja ruumis wälillänsä yhdistetyt, ettei kumpikaan mitään yksinänsä kärsi. Lepo, toiwo, tytywäisyys ja kohtuullinen ilo pitäwät ihmisen terweenä, ja wielä toisinaan parantawat sairaanki. Mutta wahingollinen on ylellinen ilo ja riemu, jos liiallinen suru, murhe ja alamielisyyski.

Syitä tauteihin ja kiwulaisuuksiin on monenkilaatuisia. Tawallisimpia owat:
liika syöminen ja juominen, nautinto–ainetten kehnous eli sopimattomuus, saastainen ilma, siistitöin ruumiin korjuu ja muu ruokottomuus, waatetten sopimattomuus, äkillinen muutos lämpimästä kylmään tahi kylmästä lämpimään, yliwoimainen rasitus, laiskuus, huwitusten pitkällinen nautinto eli muu wäärinkäytös, äkillisten wimmain eli mielenliikuntoin kohtaus.

- Elias Lönnrot. ”Suomalaisen talonpojan koti-lääkäri”


Pakanalliset ja uuspakanalliset maailmankatsomukset eivät ole kirjauskontoja - dogmaattisia oppijärjestelmiä, eikä suomalaiseen perinteeseen ole olemassa oikea- ja vääräoppisuutta. Elontieto on tulkinta suomalaisesta folkloristiikasta, mytologiasta, uskonnosta, suomen kielestä, Suomen historiasta sekä intialaisesta lääketieteestä ja astrologiasta.