elontieto.com

Minun parhaani on aavistus ja mielikuvitus - Eino Leino

Niin ylhäällä kuin alhalla, niin pienessä kuin suuressa, niin sisällä kuin ulkona.

Väen viisausperinne on elpymässä. Ilmarinen, Väinämöinen ja Pohjolan Emäntä ovat palamaassa Tietoisuuteemme. Kaipaamme kovin jo kauan sitten kadotettuja voimasanojamme, sekä yhteyttä juuriimme, esivanhempiimme ja Metsän väkeen. Traditiomme ytimessä on uskontotutkijoita jo kauan askarruttanut käsite väestä. Voiko intialainen viisausperinne ja terveysfilosofia ayurveda, astrologia, myyttitutkimus tai salatieteet auttaa meitä ymmärtämään mitä on yhdeksän väen symboliikka?

Oppi luonnon tasapainosta, luonnonelementistä ja väen filosofiasta ovat suomalaisten tietäjien kuvauksia elämän perustotuuksista, jotka ilmenevät spiraalimaisesti eri tasoilla, mikro- ja makrokosmoksessa.

Elontieto on taiteellinen, monistinen, uuspakanallinen, shamanistinen ja terveysopillinen näkökulma itämerensuomalaiseen viisausperinteeseen.

Elontiedon tärkein päämäärä on suomalaisen kulttuurin terveen kansallishengen kehittäminen, viisausperinteen elvyttäminen, sekä luonnon suojeleminen.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Elontiedon pariin, etsimään juuri sinun omaa täyttä potentiaaliasi! Tule mukaan Elontieto facebook- ryhmään.

Lue lisää:

- ayurveda -
- muinaissuomalaiset -
- viikinkiaika -

Tuuli

Vata

Pakkanen.jpg

Nimityksiä suomalaisessa perinteessä:

Viima, pukuri, näräpää & näservä.

Biologisen tuulen elementit ovat tila ja ilma

Tuulen väki

Tuuli sijaitsee ennenkaikkea paksusuolessa, jonne kerääntyy ilmaa. Koska tuuli koostuu tila ja ilma elementeistä, ja koska se on pakkastuulen kaltainen, sen ominaisuudet ovat liikkeessä oleva, kuiva, kylmä, kevyt, karhea, karkea ja hienovarainen. Paksusuolesta tuuli imeytyy helposti keskushermostoon ja aiheuttaa mielen yliaktiivisuutta.

Koska tärkein periaate on vastakohtaisuuksien avulla hoitaminen, tuuliluontoiselle ihmiselle elämäntapa- ja ruokavalio-ohjeet tähtäävät lämmittämiseen, kosteuttamiseen ja öljyämiseen, hermoston ravitsemiseen, ruuansulatuksen tulen vahvistamiseen ja ravinteiden imeyttämiseen. Jos olet tuulen ihmisyyppiä tai sinulla on tuuli epätasapainossa noudata tätä ohjetta.

Tyypillisiä tuulioireita:
Kuivuminen, hermostuneisuus, jännittyneisyys, kireys, henkinen paine, hermostolliset oireet, krampit, kivut, ahdistus, kylmänoireet, unettomuus, ilmavaivat ja turvotus, ummetus, kuiva- oireet, kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet.

Yleisohjeet tuuliluonnolle

 • Tasapainottamalla onnea ja vahvistamalla kipinää ja sisua (prana, tejas, ojas) tasapainotat tuulta

 • Syö säännöllisiin aikoihin 3-5 kertaa päivässä.

 • Vältä ähkyä ja täyteen syömistä. Syö maha 50% täyteen, juo lämmintä juomaa 1/4 ja jätä 1/4 tilaa mahaan.

 • Suosi lämpimiä, öljyisiä, keskiraskaita ja keittoruokia

 • Suosi makeita, happamia ja suolaisia makuja

 • Vältä kylmiä, kuivia ja karkeita ruokia. Vältä FODMAP- hiilihydraatteja.

 • Vähennä voimakkaasti tulisia, kitkeriä ja supistavia ruokia

 • Vältä hiivaa, puhdistettua sokeria, kahvia, teetä, tupakkaa, huumeita, huonolaatuisia öljyjä, ja voimakkaasti maustettuja ruokia

 • Tuulen ihmistyypille soveltuu paasto korkeintaan 1-3 päivän mittaisena, jolloin tulisi syödä riisiä, mung-papu keittoa tai kicharia.

 • Vältä kiirettä ja epäsäännöllisyyttä, matkustamista, liikaa stimulaatiota, pelottavia ja ahdistavia kokemuksia.

 • Suosi rentoutumista ja tee rentoutusharjoituksia, hierontoja hierontaöljyillä, säännöllisyyttä ja rutiineja, lämpimiä vaatteita, suojautumista tuulelta ja lämpimien rohdosjuomien käyttöä.

 • Suosi pysähtymistä, maadoittumista, varmuuden ja turvallisuuden tunteita lisääviä harrastuksia, itsetuntoa kohottavaa aktiviteettia sekä positiivista ajattelua.

 • Tuulen symboleja ovat mm. kuu, pohjoinen, syksy ja talvi, yö, tuonpuoleinen/alitajunta, vastapäiväisyys, havupuut.

Elontieto ei perustu ehdottomiin kieltoihin ja erilaiset kokkaustavat voivat parantaa kehotyypille sopimattoman ruoka-aineen laatua paremmin sopivaksi. Ayurvedan ylöskirjaamisen aikaan Intiassa tuhansia vuosia sitten, saattoivat tietyt ruoka-aineet poiketa merkittävästi niistä lajikkeista joita nykypäivänä Suomessa on saatavilla. Ruoka-ainesuositukset ovat siten suuntaa-antavat ja tärkeintä on löytää juuri itselle soveltuva ruokavalio.

Yleiset ruokavalio-ohjeet

 • kokojyvä viljoja

 • proteiinia - kananmunia, korkealaatuisia maitotuotteita, siipikarjaa, kalaa, meren eläviä, nautaa ja härkää, tofua, hyvin liotettuja mung papuja, sekä jonkin verran mustia ja punaisia linssejä

 • tuoreita vihanneksia

 • tuoreita hedelmiä ja marjoja

 • reilusti öljyjä

Viljat

Suosi
Riisi (bastamati, tumma- ja villiriisi), vehnä, kaura (kypsennetty), ja kvinoa. Amarantti on ok kohtuudella.

Vältä
Ohra, maissi, hirssi, tattari ja ruis, koska ne ovat kuivattavia, vaikeammin sulatettavia, ja synnyttävät tuulta.

Pavut

Vältä
Kaikkia papuja, paitsi marinoitua tofua ja mung- papuja. Punaiset linssit soveltuvat silloin tällöin. Joillekkin tuulen ihmistyypeille pavut saattavat soveltua, kunhan ne liotetaan huolellisesti (2-3 päivää).

Vihannekset

Suosi
Avokado, punajuuri, kurkku, porkkana, bataatti ja merilevät ovat parhaiten soveltuvia. Herneet, kaalit ja lehtivihannekset, kurpitsat ja perunat soveltuvat paremmin hyvin kypsytettynä öljyn tai gheen-, sekä mietojen ruuansulatusta tehostavien mausteiden kera.

Vältä
Koisokasvit (Nightshade/Solanaceae). Raa'at kasvikset ja erityisesti sipuli, koska ne lisäävät tuulta.

Hedelmät

Suosi
Makeat, happamat ja raskaat hedelmät, kuten marjat, banaani, viinirypäleet, kirsikat, kaikki sitrushedelmät, tuoreet viikunat, persikat, melooni, luumu, tuoreet taatelit, ananas, mango ja papaya. Kypsennetty omena ja päärynä ovat ok.

Vältä
Liotetut kuivaluumut ja rusinat soveltuvat pienissä määrin, mutta yleisesti ottaen kuivatut hedelmät, kypsentämättömät omenat ja päärynät, granaattiomenat ja karpalot lisäävät tuulta.

Pähkinät ja siemenet

Ovat ok maltillisesti käytettynä, etenkin liotettuna.

Liha ja kala

Meren elävät ja pienet määrät kanaa ja kalkkunaa ovat ok, mutta härkää ja nautaa tulisi välttää, koska ne ovat vaikeasti sulatettavia.

Maitotuotteet

Suosi
Kaikki maitotuotteet ovat ravitsevia Tuulikehotyypille. Ennenkaikkea jugurtti. Maito ja kerma tulee kuitenkin keittää ennen juomista kardemumman siementen kera ja juoda se lämpimänä. Maitoa ei tule ottaa aterian tai hedelmien yhteydessä. Yleisesti ottaen kannattaa kokata runsaan gheen kera jotta saat tasapanotettua kuivattavia ruoka-aineita. Huomioi että Suomessa saatavilla olevat maitotuotteet ovat pääsääntöisesti huonolaatuisia ja vanhentuneita verrattuna tuoreeseen maitoon johon ayurvedassa viitataan alun perin.

Vältä
Jäätelö, maitojauhe ja soijamaito.

Öljyt

Suosi
Kaikki oljyt vähentävät kuivuutta ja ovat ravitsevia. Suosi erityisesti hamppu-, seesami-, oliivi- ja pellavaöljyjä, sekä gheetä.

Mausteet

Kaikki mausteet ovat hyväksi, erityisesti hajupihka, kardemumma, kumina, tuore korianteri, inkivääri, fenkoli, tilli, kaneli, suola, neilikka, sinapinsiemenet ja mustapippuri. Nämä mausteet helpottavat kaasuvaivoja ja suolistokramppeja.

Makeutusaineet

Suosi
Kaikki ovat hyväksi, etenkin hunaja, melassi, ohramallas ja vaahterasiirappi.

Vältä
Puhdistettu sokeri, keinotekoiset makeutusaineet.

Juomat

Juo paljon lämmintä vettä, sekä mausteisia ja rentouttavia rohdosjuomia, kuten inkivääriä ja kamomillaa.

Ravintolisät

Suosi
Aminohapot, kalsium, kupari, rauta (naiset), magnesium, sinkki, vitamiinit A, B complex, B12, C, D ja E

FODMAP hiilihydraatit

FODMAP tulee englannin kielen sanoista fermentable oligo-, di-, moni- saccharides and polyols. Nämä hiilihydraatit kelpaavat erityisen hyvin paksusuolen bakteerien käymisravinnoksi. Suolistomikrobien fermentaation tuotteena syntyy terveyttä edistäviä lyhytketjuisia rasvahappoja, mutta myös kaasua, joka voi johtaa Tuulen kertymiseen suolistoon. Tämä aiheuttaa turvotusta ja ilmavaivoja ja lisää tuulen epätasapainoa. Tasapainossa oleva tuuli-ihminen voi nauttia näitä hiilihydraatteja korkeintaan 10g päivässä. FODMAP hiilihydraatteja ovat mm.

Oligosakkaridit

 • Fruktaanit - vehnä, ruis, ohra, purjo, sipuli, valkosipuli, artisokka, parsa, punajuuri, sikuri, voikukka, retiisi, parsakaali, ruusukaali, kaali, fenkoli ja kaakao

 • Galaktaanit - palkokasvit, kuten pintopapu (ruskea papu), kidneypapu, valkoinen papu ja linssit.

 • Raffinoosi - kaalit, soija, pavut, täysjyväviljat ja parsa

Disakkaridit

 • Laktoosi - maito, jugurtti, tuorejuusto, ricotta, mascarpone

Monosakkaridit

 • Fruktoosi - Agavesiirappi, mango, rusina, hunaja, vesimeloni, omena, päärynä ja kirsikka

Polyolit

 • Omena, aprikoosi, avokado, boysenmarja, kirsikka, nektariini, persimoni, persikka, luumu, vesimeloni, sienet, kukkakaali, sekä tietyt makeutusaineet (isomaltitoli, maltitoli, mannitoli, sorbitoli ja ksylitoli)

Rohdoksia muutamiin tuuli-vaivoihin

Ashwagandha rauhoittamaan hermostoa ja mieltä, haritaki rauhoittaa suolistoa ja auttaa ummetukseen, orapihlaja auttaa ahdistukseen ja hermostuneisuuteen, tribulus on hyödyllinen kaikissa tuulen häiriötiloissa.

Värit

 • Tuuliluonteen omaavien ihmisten tulee minimoida mustan värin, sekä sinisen ja ruskean tummia sävyjä, jotka ovat hyvin viilentäviä. Toisaalta liian kuumat ja stimuloivat värit voivat yliaktivoida tuulta.

 • Lämpimät pastellisävyt, kuten aurinkoinen keltainen, kultainen, vihreä, lämmin punainen ja oranssi tasapainottavat tuulta.

Tuoksut

Tuulta tasapainottavat lämmittävät ja maadoittavat tuoksut, kuten myski, hina, kamfori, appelsiini, neilikka, kardemumma, laventeli, mänty, karhunputki ja frankisenssi.

Tuuli elimistössä

Tuuli hallitsee kehon kaikkea liikettä.

Onni - keskushermoston tuuli: Sen osa-alueita ovat tietoisuus, aistit, sisäänhengitys, ajattelun luovat aspektit ja uni. Se liikkuu alas ja sisäänpäin. Häiriintyessä mielen tuuli voi aiheuttaa mm. unettomuutta, huolehtimista, keskittymiskyvyn puutetta ja ahdistuneisuutta.  (prana vayu)

Nouseva tuuli: Sen osa-alueita ovat mm. uloshengitys, puheen tuottaminen, kehossa ylös suuntautuvat liikkeet, sekä lapsen kasvu. Nouseva tuuli liikkuu ylös ja ulos. Häiriintyessä nouseva tuuli voi aiheuttaa puheen vaikeutta, tahdon voiman heikkoutta, väsymystä, ja elämän suunnan ja merkityksen kadottamisen tunnetta. (udana vayu)

Suoliston tuuli– vastaanottaa mahalaukusta biologisen tulen (jathara agni) sulattaman massan, erottelee kehoon imeytettävät ja kehosta poistettavat aineet. Suoliston tuuli tasapainottaa onneaa ja laskevaa tuulta, ja vastaa näin aivot/suolisto- akselin tasapainosta, suoliston peristalttisesta toiminnasta ja poikittaissuuntaisesta liikkeestä. Häiriintyessään suoliston tuuli voi aiheuttaa heikentynyttä ruuansulatusta, ripulia, heikentynyttä imeytymistä, sekä kuivuutta. (samana vayu)

Kierron tuuli – Saa aikaan sydän ja verisuonielimistön toiminnan ja verenkierron, lymfakierron, ja kaikkien kudosten ja solujen hapensaannin ja ravitsemisen. Kierron tuulen suunta on keskeltä ulos levittäytyvä ja kierrättävä. Häiriintyessään kierron tuuli voi aiheuttaa nivelrikkoa, hermoistuneisuutta ja verenkierron heikkoutta. (vyana vayu)

Laskeva tuuli – hallitsee ulostusta, tiettyjä seksuaalisia toimintoja, kuukautisia, ja kaikkia alaspäin suuntautuvia kehon toimintoja. Häiriintyessään kierron tuuli voi aiheuttaa ummetusta, kuukautisten ongelmia, limakalvojen kuivuutta sekä virtsaamisongelmia. (apana vayu)

Tuulen mieli

Tuuli on taipuvainen luovuuteen ja hänen mielensä voi olla täynnä uusia ideoita. Tuuli on hyvä inspiroimaan muita ja kommunikoimaan ajatuksiaan. Tuuliluonnon ihminen oppii ja unohtaa nopeasti ja aloittaa helposti uusia projekteja, jotka jäävät usein kesken. Tuulenluontoiselle on tavanomaista tuhlata energia sosiaalisissa kohtaamisissa ja sitten hakeutua yksinäisyyteen lataamaan tyhjentyneitä akkuja. Tämän keho/mielityypin ominaisuuksiin liittyy pelon ja epävarmuuden tunteet, jonka takia tuuli-ihminen etsii varmuutta ja turvaa. He kokevat maailmaa ensisijaisesti äänien ja sanojen kautta.

Vapaa-ajalla tuuli-ihmiselle soveltuu hyvin rauhallinen ulkoilu luonnossa, meditatiivinen kävely ja katselu, kuuntelu, haistelu ja tunnustelu. Epätasapainotilassa tuuli-ihmiselle voi kuitenkin olla jopa parempi jäädä kotiin, tai sitten mennä vain lähelle kotitaloa, nauttimaan luonnosta ja aisteista. Esimerkiksi lintujen laulun kuuntelu ja puiston penkillä istuskelu voi joskus olla parempi kuin varsinainen kävelylenkki. Stressaantuneena tuulenluontoisen kannattaa ehkä pysyä tutulla ja turvallisella reitillä. Lämmin, suojaisa ja tyyni lehto on ihanteellinen ympäristö tuuliluontoiselle.

Lehto on rehevä metsätyyppi. Siellä maa on kosteaa, kuohkeaa ja hedelmällistä. Lehdoissa kasvaa lehtipuita, kuten koivuja, haapoja, vaahteraa ja tammea. Pensaskerroksessa kasvavat mm. pähkinäpensaat, ja kenttäkerroksessa metsäorvokki, valkovuokko, oravanmarja, metsätähti, sudenmarja ja kotkansiipi. Pohjakerroksessa on vain vähän kasveja ja maa on karikkeen peittämä. Sammalista ohut- ja leveälehtinen metsälehväsammal viihtyy lehtojen maalla. Sammalia kasvaa myös kivillä ja puiden rungoilla. (helsinki.fi/virtuaalimetsä)

Lehto on rehevä metsätyyppi. Siellä maa on kosteaa, kuohkeaa ja hedelmällistä. Lehdoissa kasvaa lehtipuita, kuten koivuja, haapoja, vaahteraa ja tammea. Pensaskerroksessa kasvavat mm. pähkinäpensaat, ja kenttäkerroksessa metsäorvokki, valkovuokko, oravanmarja, metsätähti, sudenmarja ja kotkansiipi. Pohjakerroksessa on vain vähän kasveja ja maa on karikkeen peittämä. Sammalista ohut- ja leveälehtinen metsälehväsammal viihtyy lehtojen maalla. Sammalia kasvaa myös kivillä ja puiden rungoilla. (helsinki.fi/virtuaalimetsä)


Lähteet

 • Dr Vasant Lad www.ayurveda.com Food Guidelines

 • Suomen Ayurveda- instituutin peruskurssin opintomateriaalit

 • Pole, S. A Pukka Life - Finding your path to perfect health

 • Vasant, D, Lad. Textbook of Ayurveda - Fundamental Principles, Volume 1, The Ayurvedic Press, 2002, First Edition

 • Pole, S. Ayurvedic Medicine - The Principles of Traditional Practice, Singing Dragon, London and Philadelphia, 2013

 • http://www.helsinki.fi/biosci/biopop/virtuaalimetsa/1223_lehto.html

Pakanalliset ja uuspakanalliset maailmankatsomukset eivät ole kirjauskontoja - dogmaattisia oppijärjestelmiä, eikä suomalaiseen perinteeseen ole olemassa oikea- ja vääräoppisuutta. Elontieto on tulkinta suomalaisesta folkloristiikasta, mytologiasta, uskonnosta, suomen kielestä, Suomen historiasta sekä intialaisesta lääketieteestä ja astrologiasta.